Poliklinika Sinteza
ažurirano 13.06.2023.

Začepljen dječji nos: kada ići otorinolaringologu?

Prohodnost nosa i dobro disanje na nos izuzetno su važni za normalan razvoj djeteta. Da bi dojenčad mogla sisati moraju moći disati na nos. Začepljen nos u novorođenčadi i dojenčadi veliki je problem, jer bebe ne znaju disati na usta. Dijete zbog začepljenog nosa postaje nervozno, razdražljivo, slabije jede i ne može mirno spavati. Značajna začepljenost nosa može ometati san, uzrokovati hrkanje, ali i apneje (pauze u disanju) tijekom sna.

Disanje na nos učinkovitije je od disanja na usta, jer omogućava bolji protok zraka, te bolju opskrbu kisikom i najudaljenijih dijelova dišnog trakta. Zrak se u nosu automatski pročišćava: čestice nečistoće hvataju se na sluz i cilije, a imunološke sluznične komponente dodatno pridonose pročišćavanju.

Većina djece nije u stanju ispuhati nos do svoje 4. godine, tako da postupak čišćenja začepljenog nosa i odstranjivanje sekreta zahtijeva pomoć roditelja. Kada je djetetu začepljen nos važno je da

·       uzima dovoljno tekućine na usta,

·       spava s glavom u povišenom položaju i

·       u prostoriji s toplim i vlažnim zrakom

·       nosić treba ispirati fiziološkom otopinom ili blagim hipertoničnim otopinama natrijevog klorida i

·       nakon toga aspirirati nosni sekret nosnim aspiratorom na struju ili pumpicom.

·       Klasični dekongestivi (kapljice za nos), poput oksimetazolina, nafazolina ili efedrina, smiju se koristiti najviše 5-7 dana, najbolje samo prije spavanja. Dekongestivi nisu preporučljivi za dojenčad, a kod male djece potreban je poseban oprez. Preporučljivo ih je upotrebljavati u kombinaciji s preparatima za vlaženje i čišćenje nosa.

Kada ići otorinolaringologu?

Otorinolaringolog je za razliku od pedijatra u mogućnosti detaljno pregledati unutrašnjost nosa endoskopima i utvrditi nepravilnosti koje mogu biti odgovorne za začepljen nos. Otorinolaringolog će biti pozvan već u rodilištu ukoliko se odmah nakon poroda utvrdi da dijete ima začepljen nos zbog prisutnosti prirođene anomalije – atrezije hoana. Inače, endoskopija nosa ili fiberendoskopija nosa kod djece najčešće koristi u dijagnostici povećanog trećeg krajnika, devijacije septuma i različitih upalnih bolesti sluznice nosa i sinusa.

Najčešći razlog trajne začepljenosti dječjeg nosa je povećan treći krajnik i ukoliko se to potvrdi pregledom nema razloga da se operacija odgađa.

Brošura – Medo Brundo ide na operaciju

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas