Poliklinika Sinteza
Problemi sa hrkanjem_apneja u snu_
Juraj Lukinović, dr. med.ažurirano 12.02.2024.

Utjecaj hrkanja na san i zdravlje

U svijetu ispunjenom dinamičnim rasporedima i neprestanim zahtjevima, često se zaboravlja koliko je dragocjen san za naš ukupni životni stil. Spavanje nije samo trenutak odmora, već ključni stup koji podržava naše zdravlje, ljepotu i emocionalnu ravnotežu.

Dubok i kvalitetan san nije luksuz, već nužnost koja nas osvježava i priprema za nove izazove. Tijekom spavanja, naše tijelo regenerira stanice, procesira informacije i ravnoteža hormone, a sve to ima nevjerojatan utjecaj na naš izgled i doživljaj svijeta oko nas.

Hrkanje može biti mnogo više od smetnje tijekom spavanja – to može biti ozbiljan zdravstveni problem koji utječe na kvalitetu sna, opće zdravlje i dugoročnu dobrobit. 

Kako hrkanje utječe na kvalitetu sna?

Hrkanje može poremetiti kvalitetu sna, što dovodi do nesanice, fragmentacije sna i čestih buđenja tijekom noći. Ovi poremećaji sna mogu dovesti do dnevne pospanosti, umora i smanjenje mentalnih funkcija, poput koncentracije i pamćenja.

Poremećaji koncentracije i pamćenja

Kada spavanje nije kvalitetno, kao što je često slučaj kod osoba koje hrču, to može negativno utjecati na kognitivne funkcije. To uključuje koncentraciju i pamćenje. Bez kvalitetnog sna, može doći do poteškoća u učenju, smanjenja produktivnosti na poslu i općeg osjećaja nezadovoljstva.

Na koji način hrkanje može utjecati na opće zdravlje?

Hrkanje može biti pokazatelj mnogih zdravstvenih problema, uključujući obstruktivnu apneju u snu (OSAS), visoki krvni tlak, srčane bolesti i rizik od moždanog udara.

Povezanost hrkanja sa srčanim bolestima

Hrkanje se povezuje s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti, uključujući srčani udar i zatajenje srca. Ovo je dijelom zbog činjenice da hrkanje može biti povezano s OSAS, stanjem koje uzrokuje prekide u disanju tijekom spavanja. Ovi prekidi mogu dovesti do niskih razina kisika u krvi, što može povećati opterećenje na srce.

Povezanost hrkanja s visokim krvnim tlakom

Hrkanje može biti povezano s visokim krvnim tlakom. Prekidi u disanju tijekom spavanja mogu uzrokovati niske razine kisika, što može pridonijeti razvoju hipertenzije.

Povezanost hrkanja s moždanim udarom

Studije pokazuju da hrkanje može povećati rizik od moždanog udara. Pretpostavlja se da je ovo zbog povećanja debljine stijenki karotidnih arterija, koje dovode krv do mozga, kao rezultat vibracija izazvanih hrkanjem.

Učinak hrkanja na partnerske odnose

Hrkanje može imati značajan učinak na partnerske odnose. Partneri osoba koje hrču često pate od poremećaja spavanja, što može dovesti do frustracija, svađa i napetosti u vezi.

Učinak hrkanja na kvalitetu života

Općenito, hrkanje može značajno utjecati na kvalitetu života osobe. Može dovesti do dnevne pospanosti, smanjenja energije, smanjenja produktivnosti, pa čak i depresije.

Dijagnoza i evaluacija hrkanja

Ako sumnjate da hrčete, važno je potražiti medicinsku pomoć. Vaš liječnik može preporučiti polisomnografiju, test spavanja koji može otkriti hrkanje i druge poremećaje spavanja. Od nedavno u Poliklinici Sinteza imamo i poligrafiju, mjerenje koje možete napraviti u udobnosti vlastita doma, a koji daje precizne rezultate o kvaliteti vašeg sna. 

Liječenje hrkanja

Postoje razne metode liječenja hrkanja, uključujući promjene načina života, kao što su gubitak težine, izbjegavanje alkohola i sedativa, promjene položaja spavanja te medicinske i kirurške opcije. Odabir najbolje metode liječenja ovisit će o specifičnom uzroku hrkanja i ozbiljnosti simptoma.

Dakle, hrkanje je više od samo bučne smetnje tijekom noći – to može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga, ako vi ili netko koga poznajete hrče, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

Za više informacija o ovoj problematici i pomoć oko iste nazovite na broj: +385 1 5005 970 ili nas kontaktirajte putem maila info@sinteza.hr . Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Juraj Lukinović, dr. med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas