Poliklinika Sinteza
ažurirano 13.06.2023.

Uklanjanje proširenih vena laserom i pjenom – sličnosti i razlike

Piše Dr.sc. Anton Krnić, dr.med., Znanstveni suradnik Medicinskog fakulteta u Zagrebu

S obzirom da je u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj povećana ponuda uklanjanja proširenih vena minimalno invazivnim, endovaskularnim metodama, kao što su laser i pjena, namjena je ovog teksta informirati čitatelja o sličnostima i razlikama, kao i prednostima i manama jedne i druge metode, kroz odgovore na najčešće postavljana pitanja:

Koje su prednosti lasera i pjene nad klasičnom kirurškom operacijom vena?

Oboljele, tj. proširene vene na nogama predstavljaju vene koje su izgubile svoju fiziološku ulogu odvodnje krvi iz kože i potkožja nogu prema srcu, i kao takve predstavljaju zdravstveni problem, jer uzrokuju kronično odumiranje kože i potkožja s dugoročno teškim zdravstvenim i kozmetskim posljedicama.
Stoga takve vene treba ukloniti iz cirkulacije, da bi se omogućilo preusmjeravanje krvotoka na zdrave vene. Ukloniti ih se može ili vađenjem iz tijela kirurškom putem ili zatvaranjem, odnosno inaktivacijom takvih vena u tijelu. Samo zatvaranje vena je daleko manje invazivno nego klasično kirurško vađenje vena, budući da kod zatvaranja vena nije potrebno izvoditi kirurške rezove na koži, niti je potrebna opća anestezija.
Zatvoriti vene možemo toplinskim putem, što postižemo pomoću lasera, ili kemijskim putem, što postižemo pomoću pjene.

Koje su prednosti lasera nad pjenom?

Glavna prednost lasera u odnosu na pjenu je u tome da laser postiže dugoročno bolje rezultate: prema rezultatima objavljenim u Journal of Vascular Surery 2009. godine, koji obuhvaćaju zbirnu analizu rezultata 119 studija, mogućnost povratka tegoba nakon laserskog uklanjanja vena iznosi svega 5% kroz 3-5 godina, a nakon uklanjanja vena pjenom, kao i nakon klasičnog kirurškog zahvata ta je mogućnost oko 20%.

Koje su prednosti pjene nad laserom?

Kod uklanjanja tj. sklerozacije vena pjenom, nije potrebna upotreba nikakve pa čak niti lokalne anestezije – zahvat se izvodi pristupom do oboljele vene tankom kanilom kroz kožu. Takav zahvat traje i nešto kraće od laserskog tretmana te je i nešto jeftiniji.

Da li je preporučljivije ukloniti vene laserom ili pjenom?

U osnovi su i jedna i druga metoda uklanjanja vena dobre metode, te se u svakom slučaju preporučljivije od klasičnog kirurškog zahvata. Prema preporukama (guidelines) Američkog venskog foruma i Američkog društva za vaskularnu kirurgiju, objavljenim u Jorunal of Vascular Surgery 2011. godine, metoda broj 1. za uklanjanje vena jest laser, ali iste preporuke također navode i sklerozaciju pjenom (UGFS zahvat) kao metodu koja se može koristiti.
Drugim riječima, stvar je dogovora pacijenta i liječnika da li koristiti lasersku ablaciju vena ili sklerozaciju vena pjenom (UGFS).  Pri  tome će pregled color Dopplerom, od strane liječnika koji izvodi zahvat biti ključan, jer će Vas liječnik informirati o izgledu Vaših vena te o tome koja bi metoda u Vašem slučaju bila najprihvatljivija i zašto.

 

GALERIJA SLIKA – Rezultati  liječenja proširenih vena na nogama kod Dr. Antona Krnića u Poliklinici Sinteza u Zagrebu.

Više o Laserske operacije vena
Više o Liječenje (sklerozacija) vena pjenom pod kontrolom ultrazvuka UGFS
Više o uklanjanju vena laserom i pjenom kod dr. Antona Krnića u Poliklinici Sinteza možete naći na www.moje-vene.com

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas