Poliklinika Sinteza
Pregled štitnjače_dr. Juraj Lukinović
Juraj Lukinović, dr. med.ažurirano 12.02.2024.

Tajanstvena štitnjača – detektiranje i razumijevanje simptoma problema sa štitnjačom

Štitnjača – glavni igrač u vašem endokrinom sustavu

Štitnjača, mala žlijezda u obliku leptira smještena u prednjem dijelu vrata, igra izuzetno važnu ulogu u našem endokrinom sustavu. Ona je odgovorna za proizvodnju hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3), koji reguliraju mnoge funkcije našeg tijela, uključujući metabolizam, tjelesnu temperaturu, i rast. Kada štitnjača ne funkcionira pravilno, to može dovesti do različitih problema sa zdravljem. U ovom članku ćemo dublje zaroniti u simptome problema sa štitnjačom i kako ih prepoznati.

Znakovi na uzbunu – detaljan pregled simptoma problema sa štitnjačom

Problem sa štitnjačom može se manifestirati na različite načine. Postoje dva glavna stanja koja su povezana s štitnjačom: hipotireoza (nedovoljna aktivnost) i hipertireoza (prekomjerna aktivnost).

Pri hipotireozi može se javiti: umor, povećanje tjelesne mase, osjetljivost na hladnoću, suha koža, slabost mišića, zatvor, depresija, usporen rad srca.

Pri hipertireozi može se javiti: mršavljenje, brzi otkucaji srca, povećana osjetljivost na toplinu, povećanje apetita, drhtanje ruku, anksioznost, poteškoće sa spavanjem, tanke, krhke nokte.

Razlikovanje simptoma – kako se simptomi razlikuju kod muškaraca, žena i djece?

Iako su simptomi problema sa štitnjačom slični kod muškaraca i žena, žene češće razvijaju ove probleme. Kod žena, problemi sa štitnjačom mogu utjecati na menstrualni ciklus i plodnost. Djeca sa problemima sa štitnjačom mogu doživjeti zaostajanje u rastu i razvoju.

Suptilni znakovi – manje poznati simptomi problema sa štitnjačom

Postoje i manje poznati simptomi koji mogu biti povezani s problemima sa štitnjačom, poput promuklosti, oticanja vrata, boli u zglobovima, gubitka kose i promjena u pamćenju ili koncentraciji, problemima sa vidom.

Psihički i fizički simptomi – povezanost problema sa štitnjačom i mentalnog zdravlja

Postoji jaka povezanost između problema sa štitnjačom i mentalnog zdravlja. Osobe s hipotireozom često se bore s depresijom, dok oni s hipertireozom mogu doživjeti simptome anksioznosti.

Dijagnostika – kada i kako potražiti medicinsku pomoć?

Ako doživljavate nekoliko od gore navedenih simptoma, preporučljivo je posjetiti liječnika. Liječnik može provesti različite testove, uključujući krvne pretrage, radi potvrde dijagnoze.

Kako se pripremiti za liječnički pregled? Savjeti za razgovor s liječnikom

Prije posjeta liječniku, važno je zapisati sve simptome koje doživljavate, čak i one koji se možda čine nesuvislima. Ovo može pomoći liječniku da dobije potpunu sliku vašeg zdravstvenog stanja.

Pregled liječenja – mogućnosti liječenja problema sa štitnjačom

Liječenje problema sa štitnjačom uglavnom uključuje lijekove koji reguliraju razinu hormona štitnjače. U nekim slučajevima, može biti potrebna operacija.

Zaštita i prevencija – kako se brinuti o zdravlju štitnjače?

Mada se ne mogu spriječiti svi problemi sa štitnjačom, zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost mogu pomoći u održavanju zdravlja štitnjače.

Vaša štitnjača i vi – prepoznavanje znakova, zauzimanje za vaše zdravlje

Problemi sa štitnjačom mogu biti izazovni, ali prepoznavanje simptoma je prvi korak prema pravilnom liječenju. Ako sumnjate da imate problem sa štitnjačom, ne oklijevajte potražiti medicinsku pomoć. Vaša štitnjača igra ključnu ulogu u vašem zdravlju – zaslužuje vašu pažnju!

Najčešća pitanja i odgovori

Je li anksioznost simptom problema sa štitnjačom?

Anksioznost je često povezana s prekomjernom aktivnošću štitnjače, stanjem poznatim kao hipertireoza. Ova veza postoji jer hormoni štitnjače mogu utjecati na našu razinu energije i raspoloženje, često uzrokujući simptome poput nervoze, nemira i brzog otkucaja srca koji su tipični za anksioznost.

Jesu li akne simptom problema sa štitnjačom?

Iako akne nisu tipičan simptom problema sa štitnjačom, promjene u razini hormona, koje se mogu dogoditi s disfunkcijom štitnjače, mogu utjecati na kožu i potencijalno dovesti do akni ili drugih kožnih problema.

Je li kašljanje simptom problema sa štitnjačom?

Kašljanje nije izravan simptom problema sa štitnjačom, ali ako je štitnjača dovoljno povećana (u stanju poznatom kao guša), može pritisnuti na dušnik i uzrokovati kašljanje. U tom slučaju, kašalj se obično pojavljuje zajedno s drugim simptomima kao što su promuklost, teškoće s gutanjem i osjećaj kvržice u grlu.

Je li depresija simptom problema sa štitnjačom?

Da, depresija može biti simptom problema sa štitnjačom. To je posebno uočljivo kod hipotireoze, gdje nedostatak hormona štitnjače može usporiti tjelesne funkcije, uključujući metabolizam i rad mozga, što može dovesti do simptoma depresije.

Je li proljev simptom problema sa štitnjačom?

Proljev ili česte stolice mogu biti simptomi hipertireoze. Kada štitnjača proizvodi previše hormona, metabolički procesi u tijelu mogu se ubrzati, što može rezultirati simptomima poput proljeva.

Je li suha koža simptom problema sa štitnjačom?

Suha koža može biti simptom hipotireoze. Kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, metabolički procesi u tijelu mogu se usporiti, što može smanjiti znojenje i dovesti do suhoće kože.

Je pretjerano znojenje simptom problema sa štitnjačom?

Pretjerano znojenje može biti simptom hipertireoze. Kada štitnjača proizvodi previše hormona, metabolički procesi u tijelu mogu se ubrzati, što može povećati znojenje.

Je li umor simptom problema sa štitnjačom?

Umor je jedan od najčešćih simptoma problema sa štitnjačom, posebno kod hipotireoze. Nedostatak hormona štitnjače može usporiti tjelesne funkcije, uključujući metabolizam i proizvodnju energije, što može dovesti do osjećaja umora i iscrpljenosti.

Je li gubitak kose simptom problema sa štitnjačom?Gubitak kose može biti simptom problema sa štitnjačom, bilo da se radi o hipotireozi ili hipertireozi. Hormoni štitnjače igraju ključnu ulogu u rastu kose, a bilo kakav disbalans tih hormona može utjecati na taj proces.

Je li debljanje simptom problema sa štitnjačom?

Debljanje može biti simptom hipotireoze. Kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, metabolički procesi u tijelu se mogu usporiti, što može dovesti do smanjenja energije potrošene u mirovanju i povećanja tjelesne težine.

Je li gubitak težine simptom problema sa štitnjačom?

Neočekivani gubitak težine može biti simptom hipertireoze. Kada štitnjača proizvodi previše hormona, metabolički procesi u tijelu se mogu ubrzati, što može povećati energiju potrošenu u mirovanju i dovesti do gubitka težine.

Svaki od ovih simptoma, posebno u kombinaciji, zahtijeva liječničku konzultaciju. Ako imate neki od ovih simptoma, svakako nam se obratite na mail: info@sinteza.hr ili putem telefona: +385 1 5005 970 kako biste pravovremeno pristupili liječenju.

Juraj Lukinović, dr. med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas