Poliklinika Sinteza
ažurirano 13.06.2023.

Sve što vas je zanimalo o korekciji nosa!

Ideali ljepote na Instagramu, i općenito u medijima, neminovno nameću trendove i nemoguće je ne suočiti se sa svojim odrazom u zrcalu, sa svim onim manama i vrlinama. Naš odraz u ogledalu je zapravo ono što prvo vidimo ujutro. Nezadovoljstvo s postojećim izgledom lica itekako je povezano s dimenzijom i izgledom nosa, koji zauzima najveću površinu lica. Istraživanja su pokazala da u prvom kontaktu s nepoznatom osobom ono što prvo i najviše privlači pažnju jesu oči i srednja trećina lica, zatim usne i zubi. Ponekad je to nezadovoljstvo s izgledom nosa tek prolazni hir, no ponekad može biti estetski problem ili, još gore, onaj zdravstveni. Kukast, zakrivljen, zadebljan nos kolokvijalno nazvan babura, svakako narušava kvalitetu života i diktira svakodnevno raspoloženje. Odluka da se takvo što promijeni nije nimalo lagana i ne dolazi preko noći, ali u razgovoru s prof. dr. sc. Mislavom Gjurićem iz Poliklinike Sinteza donosimo vam nekoliko informacija koje će vam pomoći da se odvažite na ovaj korak.

Detalji iz prakse – okidači za operaciju

Općenito govoreći, na operaciju nosa uglavnom se odlučuju mlađi ljudi koji uočavaju probleme s disanjem ili su nezadovoljni izgledom nosa, i to prema spolu dvije trećine žena i jedna trećina muškaraca. Estetske operacije nosa moguće je izvesti nakon 16. godine, no zasigurno se izvode i puno ranije, ukoliko postoji zdravstveni i funkcionalni problem.
Svatko tko se odluči na korak operacije nosa primarno mora otići na konzultacije. Nakon prvog susreta s doktorom slijedi dogovor oko samog tijeka zahvata i svih postoperativnih detalja. Tom prilikom se uspostavlja odnos povjerenja između pacijenta i doktora i još bitnije može se metodama kompjuterske simulacije prikazati izgled vašeg budućeg nosa. To svakako nije stopostotna garancija da će ishod operacije biti upravo takav nos, jer puno faktora utječe na finalni ishod. Između ostalog, značajno utječe struktura kože i potkožnog tkiva samog pacijenta. Debela i masna koža i potkožje mogu s jedne strane dobro prikriti male neravnine koje se ponekad javljaju, ali s druge strane onemogućiti fino oblikovanje kod smanjivanja i sužavanja nosa. S druge strane, tanka koža zahtijeva poseban oprez i preciznu kiruršku tehniku vrsnog kirurga s velikim iskustvom.
Najčešće su deformacije nosnog hrpta, što uzrokuje grbavi nos ili krivi nos. Ovo stanje može biti urođeno, no može i nastati kao posljedica ozljede. U praksi se doktori često susreću i s deformacijom nosnog vrška. Širok, zadebljan vršak nosa te spušten vršak nosa, najčešći su okidači za estetsku operaciju. No, naravno ne treba isključiti i funkcionalne razloge, koji su također izuzetno česti, poput otežanog disanja. Operacija septuma nosa čest je zahvat kojim se podvrgavaju osobe izložene fizičkom naporu.

Priprema, pozor, sad!

Estetska korekcija nosa, odnosno rinoplastika, rezultat je odluke kojoj prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom prof. Mislav Gjurić će pacijentu objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuka liječnika bit će rezultat mjerenja protoka zraka kroz nos (rinomanometrije), fotodokumentacije te kompjuterske simulacije izgleda nosa. Estetska rinoplastika izvodi se u anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju. Nerijetke su situacije da pacijenti nakon samog zahvata pitaju kada idu u salu, nesvjesni da je operacija već gotova!

Oporavak

Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon dva tjedna, ali to svakako ovisi o individualnoj situaciji. Pacijenti mogu očekivati male podljeve ispod oka, u prvih nekoliko dana. No, svakako treba istaknuti prednost operacije kod doktora Gjurića, budući da on ne koristi tampone nakon većine svojih operacija. Poznato je koliko se pacijenti boje upravo ovog postoperativnog dijela. Saznanje da nakon operacije pet dana neće uopće moći disati na nos, većinu pacijenata dovodi do ludila. Nakon operacije nosnog tkiva (septuma) tamponada nosa nije potrebna, ističe prof. dr. sc. Mislav Gjurić iz Poliklinike Sinteza. Nakon estetske operacije nosa tamponada također nije potrebna, kao ni kod manjih zahvata na sinusima i nosnim školjkama, kada tamponada ostaje u nosu samo nekoliko sati. A nakon velikih operacija sinusa nos ostaje tamponiran najdulje do sljedećeg dana. Kako je to moguće? Zašto u nekim ustanovama tamponada nije potrebna, a u drugima je uobičajen dio liječenja? Odgovor je u tehnici operiranja, iskustvu i znanju kirurga, te vrsnosti anesteziologa i vrsti anestezije. Važno je prihvatiti saznanja suvremene medicine, kako bi dogme poput „tamponade nosa u trajanju od pet dana“ mogle nestati. Usput, ukoliko je tamponada slučajno potrebna, nikada se ne postavlja ili vadi „na živo“ – jer to doista u suvremenoj medicini nije potrebno. Cijelo postoperativno iskustvo može biti poprilično ugodno.

Veću fizičku aktivnost valja izbjegavati u naredna dva mjeseca. Pacijenti s boravkom izvan Zagreba mogu putovati kući dan nakon operacije, a sljedeća je kontrola predviđena nakon 7-10 dana. Važno je razumjeti da je za proces cijeljenja, odnosno oporavka nakon estetske rinoplastike potrebno barem 6 mjeseci do godine dana, dok nos ne poprimi svoj konačni izgled. Pacijenti se nerijetko nakon skidanja gipsa, tjedan dana nakon operacije, preplaše da je taj otečeni nos koji vide u ogledalu finalni rezultat, pa treba puno komunikacije kako bi ih se smirilo i ponukalo da pričekaju još koji tjedan, pa i do godine dana, kako bi vidjeli finalni rezultat.

Vjerujemo da ste sada malo sigurniji u sebe i da ovaj veliki korak koji priželjkujete ostvariti u Novog godini. Sigurni smo da dolaskom u prave ruke nemate razloga za strah. U Poliklinici Sinteza njeguje se prijateljska, a ujedno i profesionalna atmosfera, na čelu s prof. dr. sc. Mislavom Gjurićem. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, slobodno nam se javite s povjerenjem, kako bismo skupa došli do vašeg novog ‘JA’, koje ćete s ponosom nositi do kraja života.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas