Poliklinika Sinteza
Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med.ažurirano 12.02.2024.

Savjeti dermatologa za zdravu kosu i vlasište

Njega vlasišta i kose važne su stavke našeg svakodnevnog života i osobnog stila. Svi mi želimo kosu koja izgleda sjajno i zdravo, ali to nije uvijek lako postići. Naša svakodnevna rutina, okolišni faktori i genetika mogu utjecati na zdravlje naše kose i vlasišta. Zbog toga je važno posvetiti pažnju ovoj temi i naučiti kako pravilno brinuti o svojoj kosi i vlasištu, kako bismo postigli najbolje rezultate.

Kosa je jedan od ključnih pokazatelja općeg zdravlja i dobrobiti. Održavanje sjajne i zdrave kose može se postići pravilnom njegom i zdravim načinom života.

U ovom blogu istražit ćemo sve aspekte njege vlasišta i kose, pružajući vam korisne savjete, trikove i informacije o najnovijim trendovima i proizvodima.

1. Pravilno brinite o zdravlju vlasišta

Vlasište je temelj zdrave kose. Bez zdravog vlasišta, kosa ne može rasti snažno i zdravo. Evo nekoliko savjeta kako osigurati zdravlje vlasišta:

 • Redovito perite kosu: Pranje kose pomaže u uklanjanju viška sebuma, mrtvih stanica kože i nečistoće koje se mogu nakupiti na vlasištu. Preporučuje se pranje kose svakih nekoliko dana, ovisno o tipu kose.
 • Koristite blage šampone i regeneratore: Agresivni šamponi mogu isušiti vlasište i kosu, uzrokujući lomljenje i ispucalost. Blagi šamponi i regeneratori sa prirodnim sastojcima mogu biti nježniji za vašu kosu.
 • Masirajte vlasište: Masaža vlasišta prilikom pranja može poboljšati cirkulaciju krvi i poticati rast kose. Uz to, masaža vlasišta može biti odličan način za smanjenje stresa.

2. Održavajte zdravu kosu

Zdrava kosa nije samo estetski privlačna, već je i znak dobrog zdravlja. Pratite naše savjete:

 • Izbjegavajte pretjerano pranje kose:  Za dugu kosu dovoljno je 2-3 x tjedno, kratka kosa može i češće, dok muškarci mogu svakodnevno prati kosu. Pretjerano, pak, pranje može isušiti kosu i vlasište, ostavljajući kosu krhkom. Pranje kose svakih nekoliko dana obično je dovoljno za većinu ljudi, ali ovo može varirati ovisno o tipu kose.
 • Brinite o kosi prema njenom tipu: Suha kosa zahtijeva drugačiju njegu od masne ili normalne kose. Prilagodite svoju rutinu njege kose prema njenom tipu kako bi ostala zdrava i snažna.
 • Birajte prave proizvode za kosu: Odaberite one koji su prilagođeni vašem tipu kose i izbjegavajte proizvode s agresivnim kemikalijama.

3. Prehrana i životni stil utječu na zdravlje kose

Naša kosa je odraz našeg unutarnjeg zdravlja. Uravnotežena prehrana i zdrav način života mogu značajno utjecati na zdravlje kose. 

 • Pazite na prehranu i neka ona bude uravnotežena i zdrava.
 • Uključite puno voća i povrća u svoju prehranu, kao i zdrave masnoće i proteine.
 • Održavajte glatku i sjajnu kosu i uz regenerator koristite ispravnu njegu, odnosno maske ili suha ulja koja se ne nanose na tjeme, već samo na donje dijelove vlasi.
 • Održavajte zdrav životni stil – stres, nedostatak sna i loše životne navike mogu negativno utjecati na zdravlje kose. Vježbanje, dovoljno sna i zdrava prehrana mogu pomoći u održavanju zdrave kose.

4. Zaštita kose od oštećenja

Kosa je često izložena raznim vanjskim faktorima koji mogu prouzročiti oštećenje. Kako je zaštititi?

 • Izbjegavajte toplinsko oštećenje: Redovita upotreba uređaja koji emitiraju visoku toplinu, poput pegli za kosu ili sušila za kosu, može prouzročiti oštećenje kose, stoga je zaštitite nakon pranja proizvodom koji čuva kosu od toplinskog oštećenja.
 • Redovito šišajte kosu: Redovito šišanje kose pomaže u uklanjanju ispucalih vrhova i potiče zdrav rast kose.

Pravilna njega kose i vlasišta, uravnotežena prehrana i zdrav način života, kao i zaštita kose od oštećenja, ključni su za zdravu kosu. Bilo da imate kratku ili dugu kosu, ovi savjeti mogu vam pomoći da vaša kosa izgleda sjajno.

Za više savjeta i pomoć oko zdrave kose i vlasišta javite nam se na mail: info@sinteza.hr ili telefonski na broj: +385 1 5005 970.

Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med., specijalist dermatovenerologije
Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med.Specijalist dermatovenerologije
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas