Poliklinika Sinteza
Rehabilitacija ruke
Jasmin Nikšić, dr. med.ažurirano 15.03.2024.

Rehabilitacija ruke nakon ozljede

Rehabilitacija ruke nakon ozljede važan je korak u vraćanju funkcije, snage i pokretljivosti ruke. Ozljede ruke mogu varirati od jednostavnih prijeloma do složenih ozljeda tetiva, mišića, zglobova i nerava. Bez obzira na ozljedu, pravilno vođena rehabilitacija može značajno pomoći u procesu oporavka.

Kako rehabilitacija može pomoći u oporavku od ozljede ruke?

Rehabilitacija nakon ozljede ruke usmjerena je na poboljšanje funkcije ruke kroz niz terapijskih vježbi i tretmana. Cilj je smanjiti bol, poboljšati snagu, poboljšati pokretljivost i poboljšati ukupnu funkciju ruke.

Rehabilitacija može uključivati fizikalnu terapiju, okupacijsku terapiju, ručnu terapiju, hidroterapiju, terapiju hladnoćom, terapiju toplinom, elektroterapiju, ultrazvučnu terapiju, mehanoterapiju, vježbe za poboljšanje snage i pokretljivosti, tehnike opuštanja i biofeedback. 

Napredak u rehabilitaciji ruke može biti spor, ali s vremenom, postupna i stalna rehabilitacija može dovesti do značajnog poboljšanja.

Koje su ključne stvari koje treba znati o rehabilitacijskim tehnikama za ozljede ruke?

Rehabilitacijske tehnike za ozljede ruke obično se fokusiraju na nekoliko ključnih područja:

  1. Vježbe za snagu: Ove vježbe su dizajnirane da obnove snagu mišića u ruci. One mogu uključivati izometrijske vježbe (gdje se mišići stiskaju bez pomicanja zglobova), izotonične vježbe (gdje se mišići stiskaju pomicanjem zglobova) i vježbe s otporom.
  2. Vježbe za pokretljivost: Vježbe za pokretljivost pomažu u obnovi normalnog raspona pokreta u zglobovima ruke. One mogu uključivati aktivne vježbe (gdje osoba sama pomiče ruku) i pasivne vježbe (gdje terapeut ili uređaj pomažu u pomicanju ruke).
  3. Vježbe za koordinaciju: Ove vježbe pomažu u poboljšanju preciznosti i fine motorike ruke. One mogu uključivati vježbe za manipulaciju malim objektima, vježbe za pisanje i crtanje, i vježbe za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
  4. Edukacija o samopomoći: Ovo uključuje učenje o načinima za zaštitu ruke tijekom oporavka, uključujući pravilne tehnike za podizanje, držanje i korištenje ruke.

Kako rehabilitacija može pomoći u vraćanju snage ruke nakon ozljede?

Vraćanje snage ruke nakon ozljede je ključni dio rehabilitacije. Bez adekvatne snage, ruka može ostati slaba, nesposobna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i podložna ponovnim ozljedama.

Vježbe snage su često centralni dio rehabilitacijskog programa. One su dizajnirane da postupno povećavaju snagu mišića u ruci, poboljšavajući funkciju i stabilnost. Ove vježbe mogu uključivati korištenje utega, otpornih traka, ili vlastite tjelesne težine.

Kako rehabilitacija može pomoći u vraćanju pokretljivosti ruke nakon ozljede?

Vraćanje pokretljivosti ruke nakon ozljede također je ključni dio rehabilitacije. Bez adekvatne pokretljivosti, ruka može ostati kruta i nesposobna za obavljanje punog raspona pokreta.

Vježbe pokretljivosti, kao što su istezanje i mobilizacija zglobova, su ključne za obnovu pokretljivosti. Ove vježbe su dizajnirane da postupno povećavaju raspon pokreta u zglobovima ruke, poboljšavajući funkciju i smanjujući bol.

Robotska rehabilitacija koju imamo u Poliklinici Sinteza također može itekako pomoći u rehabilitaciji. U ponudi imamo robotski asistirane terapije za ruke uz pomoć naših robota Pabla i Amadea, a na raspolaganju imate i Diega.

Glavni cilj terapija uz pomoć robotike je povećati opseg pokreta u prstima, poboljšati i unaprijediti finu i grubu motoriku prstiju, povećati snagu prstiju i šake, poboljšati kontrolu pokretljivosti prstiju, povećati selektivne kretnje i agilnost prstiju i šake, te razviti pokret hvata i opuštanja.

Javite nam se s povjerenjem

Rehabilitacija ruke nakon ozljede može biti dug i složen proces, ali pravilno vođenje i strpljenje mogu dovesti do značajnog poboljšanja. Ako ste ozlijedili ruku, važno je potražiti stručnu medicinsku pomoć kako bi se osigurao najbolji mogući oporavak.

Javite nam se s povjerenjem na info@sinteza.hr ili nas nazovite na +385 1 5005 970. Naš stručni tim pripremit će terapiju sukladno vašoj individualnoj situaciji.

Jasmin Nikšić, dr.med., specijalist fizikalne i rehabilitacijske medicine
Jasmin Nikšić, dr. med.specijalist fizikalne i rehabilitacijske medicine
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas