Poliklinika Sinteza
sintezaažurirano 03.01.2023.

Polipi – vrste, simptomi i liječenje

Što su polipi, kako prepoznati simptome i kako ih liječiti?

Odgovore na najčešće postavljena pitanja u vezi polipa daje Vam naša ginekologinja Petra Kejla iz Poliklinike Sinteza.

1.Što su polipi?

Polipi su izrasline okruglastog ili gljivastog oblika koje se mogu javiti na bilo kojem dijelu tijela obloženom sluznicom (najčešće u probavnom, mokraćnom i genitalnom sustavu).

Polipi maternice su prilično česta pojava i srećom vrlo rijetko predstavljaju „za život opasno“ stanje (maligna preobrazba je vrlo rijetka).

2.Gdje nalazimo polipe na maternici?

Polipi se mogu naći na vratu maternice – tada ih zovemo cervikalnim polipima i u unutrašnjosti maternice kada ih nazivamo endometralnim polipima.

3.Zašto i kako nastaju polipi?

Cervikalni polipi (polipi vrata maternice) najčešće nastaju kao posljedica kronične upale. Najčešće se nalaze kod žena u tridesetim i četvrdesetim godinama života.  Vrlo rijetko maligno alteriraju (pretvore se u karcinom) – oko 0,2% slučajeva.

Ponekad karcinom vrata maternice može izgledati kao polip te je zato važno napraviti razliku između ta dva stanja.

Polipi endometrija (polipi tijela maternice) su dobroćudne tvorbe, koje nastaju pod utjecajem hormona. Česta su pojava i jedan od čestih uzroka nepravilnog krvarenja iz maternice. Maligni su vrlo rijetko (manje od 0,5% slučajeva), ali klinička i UZV slika polipa može nalikovati na sliku hiperplazije ili karcinoma sluznice maternice te je stoga važno razlučiti između ta dva stanja.

4.Simptomi polipa ili kako znati da imamo polip?

Mogu biti asimptomatski te ih otkrijemo na redovnom ginekološkom pregledu.

Česti simptomi cervikalnog polipa su i sluzavi ili sukrvavi iscjedak i krvarenja nakon spolnog odnosa, a simptomi endometralnog polipa mogu biti neredovita krvarenja, obilne mjesečnice i krvarenja u postmenopauzi.

Treba napomenuti da polipi endometrija mogu biti i uzrok neplodnosti jer mehanički mogu sprečavati prolazak spermija u jajovode ili implantaciju zametka pa ih je važno ukloniti u sklopu obrade neplodnosti.

5.Zašto onda uopće uklanjati polip?

Radi uklanjanja neugodnih simptoma te male vjerojatnosti da se ipak radi o nekoj malignoj tvorbi koja nam samo izgleda poput polipa te u sklopu liječenja neplodnosti.

6.Kako se uklanjaju polipi?

Polipi se u današnje vrijeme uklanjaju histeroskopski. Histeroskopija je zahvat koji spada u jednodnevnu kirurgiju (pacijentica isti dan dolazi u kliniku, obavlja zahvat i odlazi kući).

Izvodi se ambulantno, u sali za male zahvate, uz lokalnu ili kratkotrajnu opću anesteziju.

Histeroskopija

U položaju kao za ginekološki pregled, ginekolog uvede tanku kameru kroz rodnicu u vrat maternice te prikaže unutrašnjost maternice na ekranu. Tada je moguće ukloniti polip uz pomoć električne omče ili škarica te ga izvaditi iz maternice i poslati na patohistološku analizu (patolog posebnim metodama određuje o kakvoj se vrsti tkiva radi kako bismo odredili ima li potrebe za daljnjom terapijom).

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima