Poliklinika Sinteza
prikaz pregleda krajnika kod profesora Mislava Gjurica
Juraj Lukinović, dr. med.ažurirano 03.04.2024.

Operacija krajnika kod odraslih

Krajnici, mandule ili tonzile nakupine su limfnog tkiva koje se nalaze s obje strane grla. Dio su imunosnog, odnosno obrambenog sustava organizma i pomažu u obrani od infekcija. Čine Waldeyerov prsten koji se sastoji od ždrijelne tonzile u nosnom ždrijelu (sinonimi: treći krajnik, adenoidi, vegetacije), nepčanih tonzila u usnom ždrijelu (krajnici – mandule), jezičnih i tubarnih tonzila. Kao dio imunološkog sustava smještenog na samom ulazu u dišni i probavni trakt predstavljaju prvu zonu kontakta i zaštite od različitih štetnih vanjskih utjecaja uključujući mikroorganizme koji mogu izazvati infekciju bilo udahnutim zrakom ili unosom u usta.

Krajnici se razvijaju još prije rođenja, te se nakon rođenja postupno uvećavaju, obično do dobi od 6-7 godina. Nakon toga njihova se važnost u obrani organizma postupno smanjuje što dovodi do smanjenja njihove veličine oko puberteta.

No, postoje situacije kada krajnici uzrokuju probleme i u odrasloj dobi.

Koliko je učestala operacija krajnika kod odraslih?

Iako se tonzilektomija najčešće izvodi kod djece, i odrasli ponekad mogu biti kandidati za tonzilektomiju. Razlozi za ovaj zahvat kod odraslih mogu biti slični kako i kod dječje populacije, pri čemu se obično radi o učestalim upalama ždrijela (poglavito gnojnim). Međutim, kod odraslih je također čest razlog kronična upala tonzila, sindrom opstruktivne apneje pri spavanju te stalan neugodan zadah iz usta koji se pripisuje kroničnoj upali tonzila te zapadanju hrane u otvore u krajnicima. Rijedak razlog za tonzilektomiju kod odraslih je sumnja na tumor, kada se one vade zbog potrebe analize tkiva i postavljanja dijagnoze.

Koliko traje oporavak od operacije krajnika?

U prosjeku za potpuni oporavak nakon tonzilekotmije treba oko 2 tjedna, međutim to vrijeme ovisi o više čimenika, kao što je vrsta zahvata, opće stanje bolesnika, pojava komplikacija nakon zahvata i slično. 1-2 dana nakon zahvata se javlja bol u grlu, promjena boje glasa, teže gutanje i malo povišena tjelesna temperatura. Bolnost se često čak i pogoršava do petog dana, nakon čega ona lagano popušta. Ponekad se javlja neugodan zadah zbog naslaga na ranjavoj plohi te se njihovim skidanjem može izazvati krvarenje.

Jesmo li ikada prestari za operaciju krajnika?

Ukoliko bolesnik ima tegobe sa strane tonzila zapravo ne postoji gornja granica kada se one smiju operirati. To ovisi o jačini tegoba te općem stanju bolesnika i pratećim bolestima.

Hoće li doći do promjene glasa nakon operacije krajnika?

Nakon tonzilektomije može doći do promjene  boje glasa zbog promjena u strukturi ždrijela, budući da u tom području više nema krajnika. Ove promjene su obično prolazne i traju prosječno mjesec dana.

U Poliklinici Sinteza imamo iskustvo dugo 15 godina u području operacija krajnika. Javite nam se za konzultacije kod naših vrhunskih doktora.

Za više informacija kontaktirajte nas telefonski +385 1 5005 970 ili nam pišite na mail info@sinteza.hr.

Oznake
Juraj Lukinović, dr. med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas