Poliklinika Sinteza
Doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, dr.med., MHAažurirano 23.02.2024.

Operacija fimoze – sve što pacijenti trebaju znati?

Fimoza, stanje u kojem se kožica na penisu ne može normalno prevući preko glavića, često se tretira kirurškim zahvatom poznatim kao obrezivanje. No, kao i svaki kirurški zahvat, obrezivanje donosi niz pitanja kod pacijenata.

Kako se pripremiti za operaciju fimoze?

Priprema za operaciju fimoze obično uključuje konzultaciju s liječnikom o vašem zdravstvenom stanju, trenutnim lijekovima i alergijama. Liječnik će vas upoznati s postupkom, rizicima i koristima, kao i s uputama za postoperativni period. Također će vam se preporučiti da se suzdržite od pušenja, uzimanja određenih lijekova koji mogu povećati rizik od krvarenja, i jesti ili piti nekoliko sati prije zahvata.

Što očekivati tijekom i nakon operacije?

Tijekom operacije, koja se obično izvodi pod lokalnom anestezijom, liječnik odstranjuje dio kožice s penisa kako bi otkrio glavić. Postupak traje oko 30 minuta do jednog sata, ovisno o kompleksnosti slučaja.

Nakon operacije, može doći do određene nelagode i otekline na području penisa. Ovo je normalno i nestaje kako vrijeme prolazi. Važno je slijediti liječnikove upute o njezi, uključujući pravilno čišćenje područja, nanošenje propisanih krema ili masti, i nošenje labave odjeće kako bi se smanjio pritisak na penis.

Koji su rizici i koristi operacije fimoze?

Kao i svaki kirurški zahvat, operacija fimoze ima svoje rizike. Moguće komplikacije uključuju infekciju, krvarenje, oštećenje penisa, i reakcije na anesteziju. No, većina ovih komplikacija je rijetka i može se prevenirati odgovarajućom pripremom i postoperativnom njegom.

S druge strane, operacija fimoze donosi niz koristi. Ona uklanja probleme s mokrenjem i seksualnom funkcijom koje uzrokuje fimoza, smanjuje rizik od infekcija i može poboljšati higijenu penisa.

Što je s seksualnom funkcijom nakon obrezivanja i dugoročnim učincima?

Mnogi muškarci brinu o utjecaju obrezivanja na njihovu seksualnu funkciju. Većina studija pokazuje da obrezivanje ne utječe negativno na seksualnu funkciju, zadovoljstvo ili osjetljivost penisa.

Dugoročni učinci obrezivanja uglavnom su pozitivni. Obrezani muškarci imaju manji rizik od urinarnih infekcija, spolno prenosivih bolesti i  raka.

Koliko vremena je potrebno za potpuni oporavak?

Vrijeme potrebnog za potpuni oporavak varira, ali većina muškaraca se osjeća bolje nakon tjedan ili dva. No, neki muškarci mogu osjećati nelagodu tijekom seksualne aktivnosti nekoliko tjedana nakon zahvata. Ukoliko dođe do komplikacija poput infekcija, vrijeme oporavka može biti duže.

Kako ublažiti nelagodu nakon operacije i važnost kontrolnih pregleda

Liječnik će vam dati upute kako ublažiti nelagodu nakon operacije, koje mogu uključivati ledeni oblog, određene lijekove za bol, i odmor. Važno je slijediti ove upute i vratiti se na kontrolne preglede kako bi liječnik mogao pratiti vaš oporavak i rano otkriti moguće komplikacije.

Dakle, operacija fimoze, ili obrezivanje, je učinkovit zahvat za rješavanje problema uzrokovanih fimozom. Zahvat donosi niz koristi, ali kao i svaka operacija, donosi i određene rizike. Stoga je važno razgovarati s liječnikom o svim aspektima zahvata prije donošenja odluke.

Javite nam se s povjerenjem na broj telefona 01/5005 – 970 ili na telefon info@sinteza.hr. 

Doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, dr.med., MHASpecijalist urologije, subspecijalist andrologije i urološke onkologije
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas