Poliklinika Sinteza
Zrela koža u 40. godini
Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med.ažurirano 21.02.2024.

Njega kože lica nakon 40. godine

Prolaskom godina tijelo neminovno stari, a to se najprije očituje na izgledu naše kože. Konkretno, u 40-ima na koži lica postaju vidljivi rezultati onih procesa koji su započeli još krajem 20-ih godina – postupni gubitak sastavnica kože zaslužnih za mladolik izgled. Promjene se u žena još dodatno ubrzavaju ulaskom u perimenopauzu i menopauzu. Stoga su na koži sve zamjetniji znakovi starenja, poput bora, podočnjaka i hiperpigmentacija, a često i umoran izgled kože bez sjaja.

U želji za očuvanjem mladolikog izgleda, u mnogih će se javiti potreba za odgovarajućom njegom kože koja će ublažiti novonastalo stanje. Upravo ćemo zato u nastavku predstaviti rješenja koja se nude u obliku anti-age kućne njege, ali i profesionalnih tretmana za pomlađivanje kože.

Kako izgleda pravilna njega kože lica nakon 40-e te kojim tretmanima možete odgoditi ili ukloniti neželjene promjene, pročitajte u nastavku.

Što se događa s kožom nakon 40-e?

Starenjem se usporavaju metabolički procesi i postupno se gube sastavnice zaslužne za čvrstoću, volumen i elastičnost kože: kolagen, elastin, hijaluronska kiselina, potkožno masno tkivo te ostale potporne strukture kože. Navedeni procesi počinju se odvijati već nakon 25. godine života, no od 40-ih nadalje postaju osobito vidljivi na strukturalnoj i teksturalnoj razini kože.

Bore i podočnjaci

Bore i gubitak volumena

Nakon 40-e fine linije i plitke bore postaju izraženije i dublje, a one koje su se većinom javljale pri ekspresiji lica, sada su prisutne neovisno o mimici (statičke bore).

Kao novost dolazi i gubitak volumena i elastičnosti popraćenih suhoćom kože, čiji vrhunac zamjećuju žene s ulaskom u menopauzu, odnosno u 50-ima. Hormonalne promjene koje obilježava smanjenje razine estrogena i povećanje razine androgenih hormona uzrokuju daljnje stanjivanje kože, gubitak vlažnosti te smanjenje gustoće kostiju (koje utječe i na izgled lica). Određeni broj žena u to se doba ponovno bori i s upalama na koži– također pod utjecajem androgenih hormona.

Suha koža

S godinama se smanjuje proizvodnja hijaluronske kiseline, ključne molekule za uredan rad stanica kože – gubi se gotovo 50 % do 50. godine. Posljedice su povećani transepidermalni gubitak vode i slabljenje barijerne funkcije. Osim toga, smanjuje se i aktivnost žlijezda lojnica, a regeneracija stanica kože sve je sporija i manje učinkovita. Rezultat je toga suhoća, osjetljivost te ponekad svrbež kože.

Pigmentacijske mrlje / sunčane pjege

Pojava sunčanih pjega koje mogu „zadebljati“ u keratotične bradavice posljedica je kumulativnog izlaganja sunčevu svjetlu koje dovodi do oštećenja kože. S obzirom na podneblje u kojem živimo i puno sunčanih dna u godini do 20 godine života već smo dovoljno primili sunčeva svjetla da nam kasnije u životu nastaju ovakve promjene.

Promjene na koži uzrokovane starenjem mogu se vidljivo ublažiti, a mnoge od njih i ukloniti raznim profesionalnim tretmanima u sklopu estetske dermatologije i kozmetologije. Uz njihovu primjenu preporuča se redovita i ustrajna njega kože kod kuće preparatima čije je djelovanje usmjereno na usporavanje starenja te održavanje zdravlja kože.

Kako njegovati kožu kod kuće nakon 40. godine?

Temelj svake skincare rutine bez obzira na starosnu dob jest temeljito čišćenje kože od šminke i nečistoća, dobra hidracija te svakodnevna upotreba kreme sa zaštitnim faktorom, neovisno o godišnjem dobu. Već se prije pojave prvih znakova starenja krajem 20-ih i početkom 30-ih godina života ta rutina može „pojačati” aktivnim sastojcima kojima je cilj usporiti ili omesti procese koji uzrokuju starenje. To su tzv. anti-age sastojci, od kojih svaki ima svoju ulogu u očuvanju strukture kože ključne za mladolik izgled:

 • retinoidi (derivati vitamina A) – potiču proliferaciju epidermalnih stanica, jačaju zaštitnu funkciju epidermisa, sprječavaju transepidermalni gubitak vode te gubitak kolagena
 • vitamin C – moćni antioksidans koji stimulira sintezu kolagena te štiti kožu od fotooštećenja (uzrokovanog UV zračenjem)
 • hijaluronska kiselina – ovlažava kožu i pomaže smanjiti vidljivost sitnih linija
 • peptidi – aminokiseline koje potiču sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline rezultirajući u poboljšanom tonusu kože i manjoj vidljivosti bora
 • ceramidi – lipidi prirodno prisutni u koži, a kao sastojak štite prirodnu barijeru kože te sprječavaju dehidraciju, zbog čega su idealni za njegu suhe, zrele kože

Valja naglasiti da za započinjanje s anti-age rutinom nikada nije kasno. Dapače, uz kombinaciju kućne njege i profesionalnih tretmana, koji se provode pomoću raznih uređaja i preparata uz nadzor estetskih stručnjaka, moguće je postići izvrsne rezultate u odgodi daljnjih neželjenih promjena te ublažavanju postojećih.

Profesionalna njega lica nakon 40-e

Premda su dobar temelj njege kože, preparati namijenjeni za kućnu upotrebu najčešće nisu dovoljni za uklanjanje izraženih znakova starenja karakterističnih nakon 40-e godine. U tu svrhu primjenjuju se brojne metode kojima je cilj vidljivo i trenutno pomlađivanje kože uz preventivni aspekt, odnosno dugoročno pomlađujuće djelovanje na izgled kože. Tretmani koje radimo u Sinteza Skin Clinic usmjereni su na tretiranje glavnih problematika zrele kože, a to uključuje:

 • uklanjanje bora i podočnjaka
 • zatezanje kože
 • nadomjestak volumena
 • ujednačavanje tona
 • dubinska hidracija

Za svoje klijente osmišljavamo personalizirane terapijske protokole uzimajući u obzir dob, individualnu problematiku i stupanj starenja kože. U tome nam značajno pomaže OBSERV analiza kože lica koju preporučujemo napraviti prije planiranja tretmana radi dobivanja cjelovitog uvida u stanje kože. Vizualiziranje svih slojeva kože pomoću sofisticirane tehnologije omogućuje optimalno tretiranje postojećih problema te sprječavanje onih koji mogu nastati u budućnosti.

Ovisno o željenim rezultatima tretmani se mogu izvoditi samostalno, a često se kombiniraju za optimalan učinak pomlađivanja. Budući da se starenje kože odvija na nekoliko razina i očituje u različitim oblicima, tretmani se odabiru s obzirom na dva glavna cilja:

 • podupiranje procesa u koži koji čuvaju mladolik izgled
 • trenutno uklanjanje vidljivih nepravilnosti.

Kemijski pilinzi

Profesionalne otopine za eksfolijaciju epidermisa (površinskog sloja) kože idealno su rješenje za kožu s pigmentacijskim mrljama, a primjenom jačeg pilinga, koji prodire do dermisa (srednjeg sloja kože), potiče se i proizvodnja kolagena i elastina te povoljno djeluje na čvrstoću kože. Kemijski pilinzi uspješno se koriste i za posvjetljivanje tamnih podočnjaka.

Skinboosteri

Gubitak vlage, a posljedično suhoća i boranje kože, karakteristični su za zreliju dob, posebno u doba menopauze kada se smanjuje razina estrogena.

Uloga skinboostera kao injektibilnih preparata bit će upravo očuvanje prirodnog faktora hidracije pomoću hijaluronske kiseline koja osigurava koži vlagu i svjež izgled.

Velvet Skin terapija

Djelovanjem niskofrekventnih elektromagnetskih valova zagrijavaju se najdublji slojevi kože te se potiče prirodno stvaranje kolagena, elastina i novih stanica. Pomlađivanje se događa i dubinski i površinski: povećava se mišićni tonus, koža se zateže i smanjuju se bore. Metoda je odličan izbor za kožu s početnim znakovima gubitka tonusa i čvrstoće.

Primjena lasera

 • Lasersko pomlađivanje kože: Xlase Plus laser potiče proizvodnju kolagena za poboljšanje tonusa i teksture kože, a koristi se i za posvjetljivanje pigmentacijskih mrlja.
 • Neinvazivni laserski facelifting 4D: omogućava obnovu kolagena, uspješno djeluje na dugoročno zatezanje kože te popunjavanje volumena potpuno neinvazivno (kao alternativa dermalnim filerima).

Mezoterapija

Temelji se na unosu aktivnih sastojaka izravno u dermis, gdje oni povoljno djeluju na cirkulaciju te produkciju kolagena i elastina. Koktel sastojaka odabire se s obzirom na potrebe kože, a koriste se za obnavljanje i pomlađivanje kože te tretiranje sitnih bora, opuštene kože lica i pigmentacija.

PRP tretman lica ili pomlađivanje lica vlastitom krvlju

U kožu se ubrizgava centrifugirana plazma bogata trombocitima i faktorima rasta, što potiče prirodni proces zacjeljivanja i stvaranje kolagena. Nakon određenog razdoblja koža je vidljivo pomlađena, a bore su manje izražene.

Vistabel terapija bora lica

Primjena Vistabela odličan je preventivni način djelovanja protiv dinamičkih i statičkih bora nakon 40. godine. Djeluje tako što smanjuje rad mišića i stvaranje dinamičkih bora (nastaju mimikom lica, čime se sprječavaju i statičke, odnosno trajne bore na licu). Vistabel terapijom bora lica moguće je ukloniti i spriječiti bore koje od 40-ih godina nadalje mogu postati vrlo izražene: horizontalne i vertikalne bore na čelu te ‘bore smijalice’ u kutovima očiju. Ujedno je moguće lagano podići pogled te razvedriti izgled lica.

Hijaluronski fileri

Injektibilna punila, čiji je glavni sastojak hijaluronska kiselina, ubrizgavaju se u dublje strukture kože i potkožja kako bi se nadoknadio izgubljeni volumen u licu. Njima je moguće izbrisati linije i bore (najviše oko očiju i usana te na čelu) te naglasiti određene dijelove lica dajući im volumen kako bi lice poprimilo mladolik izgled. Odlično su rješenje i za podočnjake nastale zbog gubitka potkožnoga masnog tkiva.

Starenje tijela, a time i našeg najvećeg organa kože, nemoguće je zaustaviti. Ipak, uz odgovarajuću njegu i tretmane kože prilagođene dobi može se usporiti, a već vidljive promjene značajno ublažiti. Do odličnih rezultata lakše je doći uz savjete iskusnih estetskih stručnjaka koji s obzirom na individualni stupanj starenja kože kombiniraju i prilagođavaju tretmane vašim potrebama.

Konzultacije s našim stručnjacima za profesionalnu njegu kože možete dogovoriti pozivom na broj +385 1 5005 970 ili mailom info@sinteza.hr. Narudžba je moguća i klikom na link.

Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med., specijalist dermatovenerologije
Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med.Specijalist dermatovenerologije
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas