Poliklinika Sinteza
ažurirano 13.06.2023.

Najneugodnija pitanja koja se sramite postaviti ginekologu

Odlazak ginekologu, prvi ili 101. put, može biti izazvati nelagodu, ali ne mora biti neugodno iskustvo. Kako biste odagnali svoje strahove, donosimo vam odgovore na nekoliko najneugodnijih pitanja iz ginekološke ordinacije.

1. Što ako sam nervozna zbog pregleda?

To je sasvim u redu i potpuno normalno. Obično je tjeskoba radi posjeta liječniku neugodnija od samog posjeta. Ne ustručavajte se raspraviti bilo koji strah ili nedoumicu sa svojim ginekologom prije pregleda.

2. Nelagodno mi je zbog toga što se moram svući za pregled. Što mogu učiniti da se osjećam opuštenije?

Ovo je vrlo česta pojava. Izlaganje pred drugim ljudima, pa i liječnicima, može biti neugodno. Podsjetite se da ginekolozi vide tisuće tijela svih oblika i veličina, a vaš pregled je za njih samo jedan od mnogih. Također, ginekolozi su svjesni da za Vas ovo može biti nelagodan dio te će se truditi olakšati Vam situaciju. Ukoliko je moguće, prvi dio pregleda, to jest razgovor, obavite potpuno obučeni te se tek onda svucite za pregled. U nekim ordinacijama dostupne su jednokratne suknjice koje možete navući kako biste se osjećali ugodnije. Svakako treba zapamtiti da u ordinaciji nema natjecanja ljepote i da vas nitko neće procjenjivati prema vašem izgledu.

3. Trenutno imam menstruaciju. Mogu li obaviti pregled ili trebam pričekati?

Ne treba vam biti nelagodno zbog krvarenja. Ginekolozi se susreću s vaginalnim krvarenjem svaki dan. Većinu pregleda nije potrebno odgađati radi mjesečnice, ali poneke pretrage mogu biti otežane radi prisutnosti krvi. Najbolje je da provjerite sa svojim liječnikom što je sve planirano i treba li odgoditi pregled. No, ukoliko imate tegobe, nemojte odgađati pregled samo zbog krvarenja!

4. Trebam li se obrijati ili depilirati prije posjeta?

Osim ako mislite da bi vaše stidne dlake mogle prikriti zabrinjavajuće mjesto (npr. izraslinu na koži koja vas muči), ostavite onako kako Vam je najugodnije. Ginekolozima dlake ne smetaju u rutinskom pregledu. Zapravo, u većini slučajeva uopće ne primjećujemo kakvu „frizuru“ imate jer se koncentriramo na pregled unutrašnjih organa.

5. Kako bi trebala izgledati moja vulva? Čini mi se da ne izgleda normalno.

Vulve su poput ljudi – dolaze u različitim oblicima, bojama, veličinama i s različitim karakteristikama. Ipak, neke žene se brinu da njihova vulva ne izgleda privlačno ili kako bi trebala. U velikoj većini slučajeva zapravo je sve u redu. Međutim, ako primijetite novonastale izrasline ili promjene, obavijestite svog liječnika kako bi mogao obaviti pregled. Također, ukoliko imate nedoumice oko izgleda ili funkcije spolnih organa, obratite se ginekologu za savjet.

5. Ne sviđa mi se miris moje vagine. Mogu li nešto učiniti da to popravim?

Ovo je složena tema. Vagina nikada neće biti potpuno bez mirisa. Kao i naš probavni trakt i drugi dijelovi tijela, rodnica je složen ekosustav s raznim mikroorganizmima i izlučevinama koje su tu normalno prisutne. Prehrana, tjelesna aktivnost, kozmetički proizvodi i materijal od kojega je sašiveno donje rublje mogu imati utjecaja na miris. Važno je istaknuti da agresivni mirisni sapuni, intimni parfemi ne pridonose boljoj situaciji, a povrh svega nisu zdravi.

Svakako je važno razlučiti infekciju od normalne varijacije u mirisu. Ukoliko imate nedoumica, uvijek možete pitati svojeg ginekologa i isključiti upalno stanje.

6. Imam obilan vaginalni iscjedak. Je li dnevni iscjedak normalan?

Iscjedak je normalan! Boja i konzistencija vašeg iscjetka mogu se mijenjati tijekom menstrualnog ciklusa, a uobičajeno se pojačava tijekom trudnoće.

Promjene u količini ili mirisu, ili povezanost s boli, pečenjem ili svrbežom, mogu ukazivati na infekciju i svakako trebate otići ginekologu na pregled.

7. Osjećam neke neravnine ‘tamo dolje’. Što je normalno, a što bi me trebalo brinuti?

Vulva i vagina rijetko su savršeno glatke, a postoji mnogo razloga zbog kojih biste mogli osjetiti male kvržice, kao što su folikuli dlake, urasle dlake ili izvodi lojnih žlijezda.

Međutim, trebali biste upozoriti svog ginekologa na sve što je novootkriveno, osobito ako je bolno ili se povećava, jer bi to mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg.

8. Ponekad me svrbi vulva ili vagina. Trebam li se zabrinuti?

Osjećaj svrbeža može imati razne uzroke, od gljivičnih infekcija i upalnih stanja kože do osjetljivosti na deterdžente i/ili sapune za kupanje. Rijetko je to znak nečeg vrlo ozbiljnog u pacijentica prije menopauze. Ako je samo povremeno, pokušajte nositi prozračno pamučno donje rublje i izbjegavati mirisne sapune te koristite samo sredstva prilagođena intimnoj njezi.

Ukoliko ne prestane, javite se svojem liječniku kako bi utvrdio uzrok. Ako ste u menopauzi, svrbež može biti znak ozbiljnijih stanja te je svakako potrebno javiti se ginekologu bez odlaganja.

Ponekad je lijek za sve neugodnosti naprosto pronalazak pravog ginekologa ili ginekologinje, koji će savršeno razumjeti vaš jezik i potencijalne neugodnosti koje vas koče u procesu liječenja i vašeg ozdravljenja.

U poliklinici Sinteza njegujemo posvećen i individualan pristup našim pacijenticama, koje u takvoj atmosferi i u susretu s našom ginekologinjom Petrom Kejla, dr. med., specijalisticom ginekologije i opstetricije, dijele svoje najintimnije nedoumice i pitanja, makoliko one bile neugodne i naizgled sramotne.

Kod nas vrijedi politika da nema glupog pitanja i da su sva pitanja dobrodošla, jer ona su jedini put ka vašem ozdravljenju!

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas