Poliklinika Sinteza
Prorijeđena kosa
Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med.ažurirano 12.02.2024.

Kako terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju pomaže?

Nema sumnje da je kosa jedan od najistaknutijih simbola individualnosti i ljepote. Bez obzira na boju, teksturu ili dužinu, naša kosa ima nevjerojatnu moć da odražava našu osobnost, samopouzdanje i zdravlje.

Gubitak kose je problem s kojim se susreću mnogi ljudi, bilo da je riječ o prirodnom procesu starenja, genetskim faktorima ili zdravstvenim stanjima. Srećom, medicinska znanost napreduje, a terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju pokazala se iznimno učinkovitom u rješavanju ovog problema.

U ovom blogu donosim odgovore na neka od najčešćih pitanja s kojim sam se susretala u dosadašnjoj karijeri.

Kako terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju funkcionira?

Terapija vlastitom krvlju koristi se za rast i bolju kvalitetu kose. Krv se izvadi na isti način kao kod bilo koje druge krvne pretrage, a zatim se obrađuje u centrifugi, kako bi se izdvojila krvna plazma bogata trombocitima. Ova plazma je bogata faktorima rasta i drugim hranjivim tvarima koje mogu potaknuti rast kose, poboljšati gustoću kose i stimulirati folikule dlake.

Aktiviranje rasta kose i poboljšanje gustoće

Trombociti su vrsta krvnih stanica koje igraju ključnu ulogu u cijeljenju tijela i stvaranju novog tkiva. Kada se injektiraju u vlasište, uz faktore rasta mogu stimulirati folikule dlake da proizvode novu kosu, povećavajući tako gustoću i popunjenost kose.

Poticanje folikula dlake i povećanje cirkulacije vlasišta

Terapija vlastitom krvlju potiče folikule dlake ne samo na rast nove kose, već i na produženje faze rasta, što rezultira duljom, debljom i zdravijom kosom. Povećanje cirkulacije vlasišta također igra ključnu ulogu, jer pomaže u dostavi hranjivih tvari do folikula dlake, pružajući im sve što je potrebno za zdrav rast.

Terapija vlastitom krvlju također može potaknuti staničnu regeneraciju u vlasištu, popravljajući oštećene stanice i tkiva, što može dodatno poboljšati zdravlje kose.

Koje su prednosti i mogući rizici ove terapije?

Prednosti terapije vlastitom krvlju uključuju njenu prirodnost (koristi se vlastita krv pacijenta), minimalno invazivnost, kratko vrijeme oporavka i mogućnost kombiniranja s drugim tretmanima za kosu. S druge strane, postoje mogući rizici i nuspojave, kao što su crvenilo, oticanje ili nelagoda na mjestu injekcije. Ovi simptomi su obično blagi i privremeni.

Tretman za prorijeđenu kosu

Kako se pripremiti za ovu vrstu terapije i što očekivati tijekom i nakon nje?

Prije terapije vlastitom krvlju, vaš liječnik će provesti individualnu procjenu i prilagoditi pristup na temelju vašeg stanja vlasišta, povijesti gubitka kose i općeg zdravlja. Postupak terapije obično traje oko sat vremena, a većina pacijenata može se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima odmah nakon tretmana.

Nakon terapije, važno je pružiti pravilnu njegu vlasišta i kose kako bi se održali rezultati. To može uključivati upotrebu blagih šampona, izbjegavanje agresivnih tretmana za kosu i održavanje zdrave prehrane bogate hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje kose.

Broj tretmana i raspored

Broj tretmana terapije vlastitom krvlju koji će vam trebati ovisi o vašem specifičnom stanju. Uobičajeno je da se preporučuje serija tretmana koji se provode svaka 4 do 6 tjedna, a zatim periodični tretmani održavanja.

Rezultati terapije vlastitom krvlju

Rezultati terapije vlastitom krvlju za kosu variraju od osobe do osobe, ali mnogi pacijenti primjećuju smanjenje ili prestanak opadanja kose, poboljšanja u gustoći i teksturi kose nakon nekoliko tretmana. Važno je napomenuti da će se rezultati pojaviti postupno i da je potrebno vrijeme da kosa prođe kroz svoje prirodne cikluse rasta.

Edukacija i savjetovanje s kvalificiranim stručnjakom

Kao i kod svih tretmana za kosu, važno je prvo se konzultirati sa stručnjakom kako bi se osiguralo da je tretman pravi za vas. Stručnjak može pružiti detaljne informacije o postupku, odgovoriti na sva vaša pitanja i pomoći vam odlučiti je li terapija vlastitom krvlju prava opcija za vas. Također mogu pružiti korisne savjete o tome kako održavati rezultate i brinuti se o svojoj kosi nakon tretmana.

Ovo može biti vrlo učinkovit tretman za one koji se bore s gubitkom kose. Njegova sposobnost da aktivira rast kose, poboljša gustoću i stimulira folikule dlake čini ga obećavajućim rješenjem za mnoge ljude. Kao i uvijek, potrebno je provesti odgovarajuće savjetovanje i edukaciju s kvalificiranim stručnjakom prije započinjanja bilo kakvog tretmana.

Javite nam te s povjerenjem putem telefona: +385 1 5005 970 ili putem maila: info@sinteza.hr. 

Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med., specijalist dermatovenerologije
Jolanda Kanižaj Rajković, dr. med.Specijalist dermatovenerologije
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas