Poliklinika Sinteza
ažurirano 18.09.2023.

Akne u odrasloj dobi – savjeti dermatologinje Mateje Tošić Jukić

Upalni procesi na vašem licu ne smiruju se? Probali ste sve kreme, pa i one najskuplje, ali rezultat je izostao? Da, vjerujatno ste kandidat za podrobniju terapiju u suradnji s dermatologom, jer akne u odrasloj dobi itekako mogu frustrirati, pogotovo kada u pubertetu niste imali ni približnu situaciju na svom licu.

Porazgovarali smo s doktoricom Matejom Tošić Jukić iz poliklinike Sinteza i doznali nekoliko činjenica koje će vam pomoći u borbi protiv akni i potaknuti vas da poduzmete konkretne korake u izlječenju.

Što su akne i kako nastaju u odrasloj dobi?

Akne, kronična upalna bolest pilosebacealne jedinice, jedna je od najčešćih, ako ne i najčešća kožna bolest, koja se tradicionalno smatra bolesti adolescencije, ali posljednih godina bilježimo značajan porast akna u odrasloj dobi, naročito kod žena. Prema različitim istraživanjima od 12% pa sve do preko 50% žena nakon 25. godine ima akne. Mehanizam nastanka još uvijek nije potpuno razjašnjen, ali smatra se da se radi o preklapanju genetske predispozicije, utjecaja fluktuirajućih hormona, kao i kronična aktivacija nespecifičnog imunosnog sustava sa vanjskim faktorima poput stresa, prehrane, kao i konzumiranje cigareta i vrsta kozmetike koju koristimo.

Koji je najčešći okidač za pojavu akni?

Otkrivanje “okidača” nam uvelike olakšava liječenje i važno je pokušati identificirati i otkloniti moguće uzroke, pogotovo ako je u podlozi hormonalni disbalans ili uzimanje nekog lijeka. Pacijenti vrlo često i sami znaju koje im stvari pogoršavaju stanje, pa već i  pokušavaju izbjegavati određene namirnice ili kozmetiku i sl.

Utječe li prehrana na pojavu akni?

Prehrana sigurno ima nezanemarivu ulogu na pojavu akne, i nažalost većina istraživanja potvrdila je kako čokolada pogoršava akne. Šalu na stranu, jako se puno istraživanja provelo, i provodi se o utjecaju prehrane na akne. Sva istraživanja potrijepljuju da hrana visokog glikemijskog indeksa ima negativan utjecaj na akne, jer hiperglikemija i hiperinzulinemija vode do hiperproliferacije keratinocita, kao i do hiperseboreje.

Balansirana prehrana, uz puno voća i povrća i izbjegavanje rafiniranih šećera, definitivno je preduvjet i ključ svake zdrave kože.

Kako ih je najbolje liječiti?

Terapiju je potrebno prilagoditi kliničkoj slici i težini bolesti. Akne u odrasloj dobi nerijetko su terapijski otpornije od onih u adolescenciji, pa je tako potreban holistički pristup da bi se postigli najbolji rezultati – čišta i blistava koža. Na svu sreću, estetika nam napreduje iznimno brzo, tako da na raspolaganju imamo brojne tretmane kojima možemo pospješiti i ubrzati izliječenje. Za izvrsne rezultate i za teže oblike akni u poliklinici Sinteza koristimo medicinske pilinge od Mesoestetica, koji se mogu koristiti i u upalnoj fazi bolesti, uz Acnelan za najcjelovitije i najučinkovitije rješenje s brzim rezultatima. Nakon toga koristimo microneedling Skinpenom, kojim se uklanjaju ožiljci, potiču obnovu kože, a istovremeno i zaglađuju poneku boricu.

Koji je vremenski raspon potreban da se akne primire i da se lice dovede u balans?

Nemoguće je dati unificiran odgovor koji će vrijediti za sve, ali u periodu od 4 do 8 tjedana bi većina pacijenata trebala primjetiti poboljšanje, dok za prave rezultate, pogotovo ako su pridruženi i ožiljci, treba najčešće proći 2 do 4 mjeseca.

Koju kozmetiku preporučate za njegu, ukoliko je lice osjetljivo i sklono upalnim aknama?

Prije donošenja plana terapije uvijek prvo s pacijentima prolazimo kroz kozmetiku i način na koji njeguju kožu i prvi korak je zamijeniti pogrešno izabrane proizvode koji nisu nekomedogeni ili prikladni za njihov tip kože. Ne smijemo zanemariti ulogu čistača kože, a nakon toga biramo ciljane aktivne supstance prema tipu kože. Većini žena s promlematičnom kožom, alfa i beta hidroksilne kiseline, retinol i antioksidansi najbolji su prijatelji. Ono na što se najviše trudim skrenuti pozornost svojim pacijentima, jer je prečesto zanemareno, adekvatna je zaštita od sunca, i to tijekom cijele godine.

Za kraj, što biste preporučili osobama koje su sklone aknama – kome i kada se obratiti za pomoć?

Što se ranije potraži pomoć dermatologa put do zdrave kože će biti brži, lakši i jednostavniji.

Bez sumnje posebna posvećenost i određeni vremenski period primarni su u borbi protiv akni u odrasloj dobi. Javite nam se s povjerenjem i odlučno stanite na kraj upalnim aknama!

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas