Poliklinika Sinteza

Svibanj – mjesec svijesti o raku kože

Ususret toplijim danima vrijeme je da se podsjetimo melanoma – glavne opasnosti pretjeranog i nemarnog izlaganja kože neumornom ljetnom suncu.

Mjesec svibanj mjesec je tijekom kojega podižemo svijesti o raku kože, njegovim uzrocima i rizicima ali i liječenju te prevenciji u različitim oblicima.

Uz to, kroz cijeli mjesec nudimo 20% popusta na FotoFinder digitalno mapiranje madeža. 

Kao i sa svim tumorima, rano otkrivanje bolesti od iznimne je važnosti. U nastavku pročitajte što možete učiniti kako biste smanjili rizike.

Što je melanom?

Melanom je najzloćudniji rak kože, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od njega u Europi godišnje oboli više od 3,5 milijuna.

Svaki treći rak je rak kože. U svijetu se godišnje dijagnosticira 2 do 3 milijuna nemelanomskih karcinoma kože te oko 130.000 slučajeva melanoma. Broj novooboljelih u Europi raste između 5-7% godišnje dok u Hrvatskoj godišnje od melanoma oboli oko 500 osoba. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nažalost bilježimo i 5,8 %  godišnjeg porasta broja oboljelih.

Iskoristite 20% popusta na digitalno mapiranje madeža

Rezervirajte svoj termin

Kako prepoznati melanom?

Bitno je naglasiti da su ranim otkrivanjem mogućnosti za izlječenje melanoma veće. Naime, moguće je izliječiti čak 90% slučajeva pravovremeno otkrivenih oboljenja.

Nažalost samo trećina ljudi u svijetu pregled madeža napravi barem jednom godišnje dok više od polovice njih nije nikada uputilo svoje najbliže na pregled.

Jednostavno poput abecede

Osnovnu i najjednostavniju detekciju možemo raditi  uz pomoć ABCDE pravila.

A – ASIMETRIJA (asimetry), asimetričan, nepravilni oblik
B – RUBOVI (border), nejednoliki, isprekidani i nejasno definirani rubovi
C – BOJA (colour), nejednolika obojenost
D – PROMJER (diameter), promjer madeža (ne bi trebao biti veći od 6 mm)
E – RAZVOJ (evolution) promjene u veličini, boji, obliku ili uzdignutosti

FotoFinder digitalno mapiranje madeža i promjena

Ipak, stručno oko specijalista uz pomoć najmodernije tehnologije nezamijenjiv je korak u prevenciji i liječenju svih oblika melanoma.

Naš FotoFinder sustav za digitalno mapiranje madeža kombinira fotografiranje cijeloga tijela i video dermatoskopiju kako bi pomogao u što ranijoj detekciji i praćenju čak i najmanjih promjena na tijelu.

Tehnologija umjetne inteligencije i strojnog učenja ove dijagnostike posebno je uspješna u ranom otkrivanju atipičnih slučajeva i rijetkih podtipova melanoma što mu daje posebno prednost pred dermatološkim pregledom golim okom pa čak i pred dermatoskopskim pregledom.

Kroz cijeli svibanj nudimo 20% popusta na FotoFinder digitalno mapiranje madeža i promjena. Za više informacija i pojedinosti o ovoj dijagnostičnoj pretrazi stojimo Vam na raspolaganju putem maila  info@sinteza.hr ili telefonski na +385 1 5005 970. 

 

Rezervirajte termin u našoj Poliklinici i odgovorno zakoračite u sunčano razdoblje

20% popusta

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas