Poliklinika Sinteza
Petra Kejla, dr. med.ažurirano 12.02.2024.

Važnost redovitih ginekoloških pregleda

U svijetu brzih promjena i užurbanog načina života, žene često stavljaju svoje zdravlje na kraj liste prioriteta. No, briga o svom tijelu i zdravlju trebala bi biti nešto što se nikada ne zanemaruje. Jedan od ključnih aspekata ženskog zdravlja je ginekološka skrb, a redoviti ginekološki pregledi igraju iznimno važnu ulogu u očuvanju dobrobiti žena.

U današnjem blogu, istražit ćemo zašto su redoviti ginekološki pregledi od vitalne važnosti za žene svih dobnih skupina. Razmotrit ćemo kako ovi pregledi pomažu u ranom otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema, kako se pripremiti za njih, te koliko često biste trebali posjećivati svog ginekologa. Bez obzira jeste li mlada žena u svojim dvadesetima ili zrela žena u menopauzi, ovaj blog će vam pružiti vrijedne informacije o tome zašto briga o vašem ginekološkom zdravlju nikada ne bi smjela biti zapostavljena. Vaše zdravlje je vaš najveći kapital, stoga krenimo zajedno na put očuvanja i unapređenja vaše dobrobiti.

Redoviti ginekološki pregledi ključni su aspekt održavanja zdravlja svake žene. Oni pružaju mogućnost rane detekcije različitih zdravstvenih problema, uključujući spolno prenosive bolesti, infekcije, a također mogu pomoći u detekciji raka, poput raka vrata maternice.

Zašto su redoviti ginekološki pregledi važni za žensko zdravlje?

Redoviti ginekološki pregledi su neophodni za održavanje ženskog zdravlja iz nekoliko razloga:

  1. Rana detekcija problema: Mnoge ginekološke bolesti, poput raka vrata maternice, tumorskih promjena na jajnicima ili spolno prenosivih bolesti, mogu biti asimptomatske u ranim fazama. Redoviti pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju ovih stanja, što može poboljšati prognozu i ishod liječenja.
  2. Preventivna skrb: Ginekološki pregledi često uključuju preventivne mjere, poput cijepljenja protiv humanog papilomavirusa (HPV), testiranja na HPV i uzimanja Papa testa. Te mjere mogu koji može spriječiti razvoj raka vrata maternice.
  3. Edukacija i savjetovanje: Vaš ginekolog može pružiti vam informacije i savjete o seksualnom zdravlju, kontracepciji, planiranju obitelji, menopauzi i drugim ženskim zdravstvenim pitanjima.
Ginekološki pregled_konzultacije

Kada i koliko često bi žene trebale obavljati ginekološke preglede?

Susret s ginekologom i brigom o reproduktivnom zdravlju trebao bi započeti savjetovanjem u adolescenciji. To je vrijeme kada se može pružiti važna edukacija o menstrualnom ciklusu, tjelesnom razvoju i zdravim seksualnim navikama. Prvi pregled trebalo bi učiniti prilikom odluke o stupanju u seksualne odnose ili najkasnije sa 21. godinom života, bez obzira na seksualnu aktivnost. Ukoliko postoji zdravstveni problem ili tegoba poput izostanka mjesečnice, bolnih krvarenja ili poremećaja ciklusa, pregled se obavlja u ranijoj životnoj dobi. 

Što se tiče frekvencije, žene bi trebale obavljati godišnje ginekološke preglede. Međutim, frekvencija može varirati ovisno o dobi, seksualnoj aktivnosti, ranijim zdravstvenim stanjima i tegobama te drugim čimbenicima. Žene s rizikom za određene zdravstvene probleme možda će trebati češće preglede.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled i što očekivati?

Kod pripreme za ginekološki pregled, važno je biti spreman na to da ćete možda trebati skinuti donje rublje. Također biste trebali biti spremni da razgovarate o svojoj menstrualnoj povijesti, seksualnoj aktivnosti i bilo kojim simptomima koje doživljavate.

Nakon početnog razgovora s ginekologom, započinje pregled na ginekološkom stolu.

Prvi korak je pregled vanjskog spolovila i uočavanje eventualnih promjena na njemu. Idući korak predstavlja uvođenje spekuluma u rodnicu. Ovaj plastični ili metalni instrument služi za širenje kanala rodnice, kako bi se bolje vidjela stjenka rodnice i vrat maternice. Postupak nije bolan, osim ako postoji upala ili ako je rodnica jako suha – u tom slučaju možete osjećati malu nelagodu.

Dok je postavljen spekulum, obavlja se i Papa test, tj. četkicom se uzima obrisak vrata maternice. Ovaj postupak je bezbolan. Ukoliko postoji sumnja na neku spolno prenosivu bolest, ginekolog će odmah napraviti i dodatne briseve na najčešće uzročnike spolno prenosivih bolesti.

Nakon pregleda slijedi bimanualni palpacijski pregled. Ginekolog u rodnicu umeće kažiprst i srednji prst jedne ruke, a drugom rukom preko trbušne stjenke opipava maternicu i jajnike, kako bi se dobio uvid o položaju, pomičnosti i osjetljivosti maternice i jajnika. Ni ovaj dio pregleda ne uključuje bolnost, no ukoliko osjetite nelagodu, to trebate naglasiti vašem ginekologu.

Finalni dio pregleda uključuje ultrazvučni pregled, bez kojeg je nemoguće zamisliti kompletan ginekološki pregled. Liječnik bi trebao objasniti što radi i zašto to radi, a također bi trebao odgovoriti na sva pitanja koja imate.

Nakon pregleda, vaš liječnik bi trebao raspraviti o svim nalazima i preporučiti daljnje korake, ako su potrebni.

Redoviti ginekološki pregledi su ključni dio održavanja zdravlja svake žene. Važno je pronaći ginekologa s kojim se osjećate ugodno i koji će vas poslušati, odgovoriti na vaša pitanja i pružiti vam potrebnu skrb.

Ukoliko trebate dodatne informacije javite nam se putem telefona: +385 1 5005 970 ili na mail: info@sinteza.hr, a za direktne rezervacije termina za ginekološki pregled kliknite na link.

Petra Kejla, dr. med.ginekologija
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas