Poliklinika Sinteza
ažurirano 23.02.2023.

Upala sinusa

Sinusi, odnosno upala sinusa, vrlo su čest razlog posjete liječniku. Pacijent navodi glavobolju, pritisak u glavi i da ne diše dobro na nos. „Doktore, da li imam sinuse?“ često je pitanje upućeno liječniku. Sinuse imamo svi zato jer su to normalne šupljine u kostima glave obložene respiratornom sluznicom i povezane s nosnom šupljinom. Upala sinusa je razlog zbog kojeg se ne osjećamo dobro. Upalu sinusa uzrokuju različiti virusi, bakterije, gljivice, alergija na pelud, prašinu i drugo, zagađenje zraka, pušenje itd. Postoje i različite bolesti drugih organa i sustava kod kojih je upala sinusa dio kliničke slike, npr. mukoviscidoza,  autoimune bolesti, genetski defekti.

Najveći dio akutnih upala sinusa odvija se u okviru „banalne prehlade“ za koju su odgovorni različiti virusi. Te upale prolaze za nekoliko dana, a olakšanje simptoma postiže se protuupalnim lijekovima, kapanjem nosa, aerosolima ili inhalacijama. Nepotrebno je „slikanje sinusa“, rentgen sinusa, da bi se potvrdila dijagnoza jer to ionako ne mijenja terapiju, a pacijenta se samo nepotrebno zrači. Ukoliko sekret koji curi iz nosa prijeđe iz vodenastog u gnojni to je znak da je došlo do bakterijske upale i tada su potrebni antibiotici.

Ako iz nekog razloga, a nakon adekvatnog liječenja, upala sinusa ne prolazi tada je vrijeme posjetiti otorinolaringologa. Otorinolaringolog će pregledati nos endoskopom kako bi utvrdio razlog zbog kojeg upala ne prolazi. Ako je potrebno indicirat će kompjuteriziranu tomografiju (CT) sinusa, daljnje pretrage i uzeti brisove nosne sluznice. Kada konzervativna terapija antibioticima, antialergijskim lijekovima, kapima i sprejevima za nos, inhalacijama više ne pomaže, indicirano je kirurško liječenje upale sinusa koje se vrši endoskopski, bez vidljivih rezova i upotrebom suvremene tehnologije kao lasera i debridera.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas