Poliklinika Sinteza
Jasmin Nikšić, dr. med.ažurirano 23.02.2024.

Robotska rehabilitacija nakon moždanog udara

Moždani udar predstavlja ozbiljan medicinski izazov, često rezultirajući trajnim neurološkim oštećenjem. Moždani udar označava heterogenu grupu poremećaja koji su definirani kao iznenadni, lokalizirani poremećaj moždane cirkulacije, koji izaziva neurološki ispad. Ishemični i hemoragični udari, iako različiti po uzrocima, dijele zajedničku tužnu sudbinu – narušavaju životne funkcije i često dovode do dugoročne invalidnosti.

Od svih moždanih udara 80% je ishemičnih, koji u pravilu nastaju uslijed tromboze ili embolije, a hemoragični (20%) nastaju uslijed puknuća krvne žile (subarahnoidalno ili intracerebralno krvarenje). Nakon moždanog udara trećina se oboljelih oporavi do potpune samostalnosti s lakšim posljedicama, kod trećine zaostaje trajna invalidnost, i takvim pacijentima je potrebna pomoć u aktivnostima samostalnog života, a trećina bolesnika odmah nažalost umire. U dvije trećine bolesnika nakon moždanog udara ostaju različiti stupnjevi onesposobljenosti za svakodnevno funkcioniranje, dok u čak jedne trećine bolesnika ostaju trajno.

Kako nastaje moždani udar?

Čimbenici rizika za nastanak moždanog udara su starija životna dob, arterijska hipertenzija, preboljeli moždani udar, dijabetes, visok kolesterol, pušenje i fibrilacija atrija.

Izazovi nakon moždanog udara

Nakon što moždani udar iznenada poremeti normalnu cirkulaciju u mozgu, pacijenti se suočavaju s različitim izazovima oporavka. Ovisno o ozbiljnosti udara, mogućnosti oporavka variraju. Kognitivna oštećenja, motoričke poteškoće i gubitak ravnoteže samo su neki od problema s kojima se pacijenti suočavaju.

Ubrzo nakon akutne faze liječenja, rehabilitacija postaje ključni korak u procesu oporavka. U tom kontekstu, robotska rehabilitacija pokazuje se kao sve važniji dio terapije nakon moždanog udara. Ovi inovativni sustavi kombiniraju tehnologiju i medicinsku stručnost kako bi poboljšali funkcionalnost, pokretljivost i kvalitetu života pacijenata.

Pacijenti koji su dobili moždani udar u Republici Hrvatskoj primarno se u akutnoj fazi liječe na odjelu Neurologije. Nakon toga u sekundarnoj fazi pacijenti idu na rehabilitaciju, lakši stupanj oštećenja ide na rehabilitaciju ambulantno, dok se teži slučajevi nastavljaju liječiti u specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju.

Robotska rehabilitacija

Rehabilitacijski roboti su posebna vrsta terapijskih uređaja koji su namijenjeni prvenstveno za pomoć ljudima s raznim tjelesnim oštećenjima tijekom procesa rehabilitacije. Za razliku od klasične fizikalne terapije, robotski uređaji nam pružaju terapiju visokog intenziteta kao i ponavljajuću terapiju specifičnu za određeni zadatak/pokret kroz model ponovnog motoričkog učenja.

Roboti u terapiji sudjeluju na način da pomažu, unaprjeđuju i vraćaju izgubljeni pokret kod bolesnika djelujući preko neuroplastičnosti mozga. Neuroplastičnost se bazira na činjenici da se novi neuroni koji se zajedno aktiviraju – zajedno i umreže, te tako postižu sam oporavak pacijenta.

Robotska rehabilitacija postaje sveprisutna u procesu oporavka od moždanog udara. Ovi napredni sustavi omogućuju ciljanu terapiju i prilagodbu tretmana prema individualnim potrebama svakog pacijenta. Kroz precizne pokrete i kontroliranu stimulaciju, roboti pomažu u obnavljanju oštećenih funkcija. U Poliklinici Sinteza nudimo niz uređaja koji pomažu u osposobljavanju donjih i gornjih ekstremiteta, koji kroz fokusirane i interaktivne igre pacijentima pomažu da se osjećaju bolje i vrate se svojoj svakodnevici.

U ponudi imamo:

Robotski uređaj za balans i stabilnost

Robotski asistirana terapija za ruke, noge, trup i glavu

Robotska rehabilitacija hoda

Robotsko-senzorni uređaj za rehabilitaciju gornjih ekstremiteta

Robotski asistirana terapija za ruke i ramena

Prednosti robotske rehabilitacije

Prilagodljivost: Robotički sustavi mogu se prilagoditi specifičnim potrebama pacijenata, omogućavajući personalizirani pristup rehabilitaciji.

Preciznost: Precizni pokreti robota omogućuju ciljanu terapiju, pomažući u jačanju oslabljenih mišića i poboljšanju pokretljivosti.

Motivacija: Interaktivni sučelja i igre ugrađene u robote potiču pacijente da se aktivno uključe u terapiju, čineći proces oporavka dinamičnijim i zabavnijim.

Kontinuirano praćenje: Sustavi za robotičku rehabilitaciju omogućuju kontinuirano praćenje napretka pacijenata, što liječnicima pruža vrijedne informacije za prilagodbu tretmana.

Budućnost robotske rehabilitacije

Ova vrsta rehabilitacija predstavlja revolucionarni pristup u terapiji nakon moždanog udara. Kroz kombinaciju tehnologije, stručnosti naših doktora i fizioterapeuta te njihove posvećenosti, ovi sustavi pružaju nadu i mogućnost poboljšanja kvalitete života pacijenata. Svakim korakom unaprjeđenja, roboti postaju neizostavan alat u borbi protiv posljedica moždanog udara.

Glavni cilj terapije robotom je usmjerena vježba kojom pacijent dostiže zadani zadatak/pokret sa stalnim povećanjem intenziteta i broja ponavljanja.

Prednosti terapije robotima su veća motiviranost pacijenta, dinamičnost terapije, mogućnost većeg ponavljanja pokreta, veća objektivnost zbog prikaza napretka kroz sami uređaj, te kraće trajanje samog procesa rehabilitacije.

Dokazano je da bolesnici koji provode terapiju robotom u kombinaciji s fizioterapijom imaju bolji motorički i funkcijski rezultat, nego bolesnici koji provode samo klasičan oblik fizioterapije.

Javite nam se s povjerenjem na broj telefona 01/5005-970 ili nam pišite na mail: info@sinteza.hr i krenite s rehabilitacijom na vrijeme.

Jasmin Nikšić, dr.med., specijalist fizikalne i rehabilitacijske medicine
Jasmin Nikšić, dr. med.specijalist fizikalne i rehabilitacijske medicine
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas