Poliklinika Sinteza
ažurirano 13.06.2023.

Neugodna pitanja o seksu koja se sramite pitati ginekologa

1. Zašto mi je seksualni odnos ponekad bolan?

Odnos može biti bolan iz različitih razloga: grčevi mišića, ciste na jajnicima, endometrioza, vaginalna atrofija, nedostatak odgovarajućeg podmazivanja, kao i psihološki razlozi. U svakom slučaju, seksualni odnosi i seksualnost čine veliki dio kvalitete života svakog od nas i ne ustručavajte se tražiti pomoć ukoliko imate tegobe.

Ponekad stvar može biti jednostavna i lako rješiva. Ukoliko je kompliciranija, zajedno ćemo se pozabaviti njezinim rješavanjem. Poanta je – ne bojte se ginekologu reći ako imate problema kod odnosa!

2. Mogu li imati spolni odnos tijekom mjesečnice?

Ukoliko vama i vašem partneru/partnerici ne predstavlja nelagodu, mjesečno krvarenje ne bi trebalo biti prepreka za spolnu aktivnost.

3. Postoji li manji rizik od trudnoće ako imam spolni odnos tijekom ili nekoliko dana nakon menstruacije?

Normalni ciklusi traju 21-35 dana, s prosječnom duljinom ciklusa od 28 dana. Ako vaš ciklus spada u ovaj raspon i dosljedan je (npr. uvijek 27 dana ili uvijek 31 dan), ne biste trebali imati ovulaciju tijekom i nekoliko dana nakon krvarenja, jer se jajna stanica otpušta obično 14 dana prije nastupa idućeg krvarenja. Kod kraćih ciklusa (npr. 21 dan) trebaju biti oprezniji.

Upotrijebite aplikaciju za praćenje menstruacije koja će vam pomoći identificirati (i možda izbjeći ili baš pogoditi) “plodni prozor”.

Svakako treba napomenuti da ciklusi mogu varirati i ovulacija može nastupiti u različito vrijeme nego što je to uobičajeno. Također, spermatozoidi mogu preživjeti do nekoliko dana unutar ženskog spolnog sustava i tako „dočekati“ ovulaciju.

Zapamtite, praćenje plodnih dana je manje učinkovita od većine drugih metoda kontracepcije.

Pitajte svog liječnika ako imate nedoumica, osobito ako je ovo vaša glavna metoda kontracepcije.

4. Mogu li imati spolni odnos tijekom trudnoće?

Odgovor na to pitanje je DA, u većini slučajeva nema ograničenja po tom pitanju.

No, kod pojedinih stanja u trudnoći vaginalni odnosi se ne preporučuje, kao npr. kod placenta preavije (posteljica koja leži nisko u maternici i djelomično ili potpuno prekriva ušće vrata maternice), prijeteći prijevremeni porod ili cervikalna insuficijencija (prerano skraćivanje vrata maternice ili krvarenje uz kontrakcije).

Ako imate vaginalno krvarenje u trudnoći, obratite se svom liječniku prije nastavka spolne aktivnosti.

Ukoliko niste sigurni dozvoljava li vaše stanje spolnu aktivnost, bez srama direktno pitajte svojeg ginekologa za savjet!

5. Imala sam nezaštićeni spolni odnos! Što sad?

Ukoliko niste na nekoj vrsti kontracepcije (tablete, spirala, implantati), trebali biste uzeti tabletu za dan poslije u što kraćem roku – unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa. Ukoliko postoji bojazan od spolno prenosivih bolesti, postoje mogućnosti testiranja i preventivne terapije. Bez straha se obratite svojem ginekologu i objasnite situaciju te ćete zajedno napravite plan za eventualno testiranje i liječenje.

6. Čini se da nikada nisam raspoložena za seks. Zašto je moj libido nizak?

Obično libido nije nizak samo zbog jednog razloga, već se uzroci isprepliću i vrte u začaranom krugu. Određeni lijekovi, medicinska stanja, hormonalni status, ali i životni stres, dinamika partnerskog odnosa i mnoge druge stvari mogu utjecati na libido. Seksualnost je izrazito važan dio kvalitete života i kad ste prepoznali da imate problem, već ste ga počeli rješavati. Ne ustručavajte se tražiti pomoć, ne morate biti sami u ovoj situaciji.

U poliklinici Sinteza učinkovito liječimo ove tegobe, što medicinskim putem, tako i psihološkim pristupom, razgovorom, savjetom koji je zlata vrijedan. Obratite se našim stručnim ginekolozima i počnite liječiti ove neugodnosti, koje vam diktiraju kvalitetu života. Naša ginekologinja Kejla stalno ističe da nema glupog pitanja, a da biste riješili neugodnosti koje vas muče, trebate ih samo reći svom ginekologu. To je jedini put ka izlječenju.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas