Poliklinika Sinteza
sintezaažurirano 24.11.2022.

Menstruacija i njezini tabui

Menstruacija je prirodan, sastavni dio života svake žene. Po definiciji to je periodično pražnjenje krvi i tkiva iz maternice i vagine. U prosjeku, svaka žena ima oko 450 mjesečnih krvarenja tijekom svog života, što je značajan period u životnom vijeku. Menstruacija dolazi u periodu od jedanaeste do četrnaeste godine života, a s njom se žene trebaju nositi do menopauze. Riječ je dakle o potpuno prirodnom procesu, no i dan danas to je tabu.

Povodom Svjetskog dana menstrualne higijene koji se obilježio 28. svibnja,  a kojeg je pokrenula njemačka neprofitna organizacija WASH United 2013. godine, ukazuje se na važnost razbijanja tabua i stigme oko menstruacije, a ujedno se podiže svijesti o problemu menstrualnog siromaštva koji je prisutan diljem svijeta.

Problem menstrualnog siromaštva pogotovo je izražen u Hrvatskoj, a Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz 2020. godine provela je istraživanje te je dokazano da čak 33% žena u Hrvatskoj prisilno štedi na ulošcima. Čak 10% nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka za redovitu izmjenu, a 36,4 % mora kupovati manje kvalitetne uloške, zbog njihove cijene.

Trenutno je aktualan pokret „V za Vaginu“ kako bi se destigmatizirao pojam menstruacije i podigla svijest o menstrualnom siromaštvu.

Tom prigodom porazgovarali smo s našom dr. Petrom Kejlom, koja nam je poklonila svoja razmišljanja na ovu temu.

Što mislite o aktualnom pokretu „V za vaginu“? Što on nosi i što može promijeniti?

Drago mi je vidjeti ovakvu inicijativu u Hrvatskoj. Kao i kod svih marginalnih tema u društvu, demistifikacija uvijek počinje izlaganjem i dijalogom.

Iako manje nego nekada, mitovi o menstruaciji su i dalje prisutni (ne treba prati kosu i kupati se ili imati spolni odnos tijekom menstruacije!),  a djevojke i dalje skrivaju uloške ili tampone kada idu na toalet.

Sigurna sam i da postoje muškarci koji svojim partnericama ne žele kupiti menstrualne potrepštine jer ih je sram i prodavači koji iste zamataju da se ne vidi što je žena kupila (prepoznajemo dobru namjeru, ali ona odaje stanje u društvu).

U 21. stoljeću više nema mjesta ovakvim trenutcima i nadam se da je „V za vaginu“ početak kraja ovim običajima.

Zašto menstruaciju i dalje zovemo „mengom, stvarima, tetkom, frendicom, ciklusom“?

Mislim da se neki nazivi koriste radi jednostavnosti naprosto zato što su kraći i lakši za izgovor, ali ima i nekih koji se koriste, jer se sam naziv menstruacija stigmatizira, pa se ponekad ne želi izgovoriti. Mislim da je to više slučaj kod mlađih osoba, ali možda se i varam.

Svakako mislim da bismo trebali koristiti nazive koji nam odgovaraju, ali ne iz razloga što neki izbjegavamo radi nelagode.

Kako pobijediti menstrualno siromaštvo?

U nekim zemljama su menstrualne potrepštine subvencionirane od strane države.

Također postoje opcije kod kojih su potrepštine dostupne besplatno u školama i fakultetima.

Koliko su danas žene osviještene oko posjeta ginekologu i redovitih pretraga?

To dosta ovisi o društvenom krugu. Nažalost, dosta žena ne obavlja ni redovite preventivne preglede. Razlozi tome su slojeviti i uključuju na prvom mjestu needuciranost o važnosti pregleda, slabiju dostupnost ginekološke skrbi i naravno, nelagodu radi intimne prirode pregleda koja zapravo ima korjen u slaboj edukaciji o pitanjima spolonosti i seksualnosti u našoj državi generalno.

Što savjetujete našim pratiteljicama na temu stigme koja se stvara oko famozne riječi „menstruacija“?

Nema tu nikakve stigme. Menstruacija je normalna pojava i samo tako ju treba tretirati i samo tako o njoj govoriti.

Ukoliko imate bilo kakvih problem, pitanja li nedoumica, ne sramite se pitati svojeg ginekologa. Moguće je da je nešto što vas jako muči zapravo vrlo lako rješivo.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima