Poliklinika Sinteza
Dr.sc. Antonela Bazina Martinović, dr.med.ažurirano 05.03.2024.

Liječenje glavobolje pomoću Vistabela

Svaki drugi čovjek barem povremeno osjeti tu neugodnu bol u području glave, lica ili gornjega dijela vrata koju nazivamo – glavobolja. Pritom se najčešće pribjegava uporabi bezreceptnih analgetika koji uglavnom brzo donose prijeko potrebno olakšanje. Međutim jedan dio populacije (između 1 i 4 %) pati od kroničnih glavobolja, koje svojom učestalošću mogu značajno narušiti kvalitetu života pojedinca. U tome slučaju preporuča se neurološka obrada kako bi se pronašla optimalna terapijska metoda te održala funkcionalnost u životnoj svakodnevici. U nastavku možete pročitati o relativno novijem i uspješnom pristupu tretiranju ovoga problema, a to je liječenje glavobolje pomoću Vistabela.

Vistabel je neurotoksin koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Od 7 tipova koje sadrži najpotentniji su serotipovi A i B, ujedno i jedini s kliničkom primjenom. Vistabel se u raznim granama medicine koristi više od 20 godina: oftalmologiji, fizioterapiji, dermatologiji (estetskoj medicini). Upravo je njegova primjena u terapiji bora lica dovela do njegove upotrebe u liječenju glavobolje. Naime, jedan dio pacijenata kojima se pri kozmetičkim tretmanima injektirao u mišiće lica kako bi se smanjio njihov rad, a time i dinamičke bore, prijavljivali su i poboljšanje simptoma glavobolje. Time su se potaknula dodatna klinička istraživanja, te je 2010. godine došlo odobrenje od FDA-e (Američke agencije za lijekove) za primjenu Vistabela u profilaktičkom liječenju kronične migrene.

Koje se vrste glavobolja mogu tretirati Vistabelom?

Najšira je primjena u liječenju migrena – tip primarne glavobolje koji obilježava umjeren do jak pulsirajući bol koji može zahvatiti jednu (češće) ili obje strane glave. Osim toga specifični su simptomi migrene i:

  • trajanje 4 – 72 h
  • mučnina i povraćanje
  • osjetljivost na svjetlost, zvukove i mirise
  • pogoršanje bola s tjelesnom aktivnošću
  • pojava aure, koja je skup neuroloških simptoma: točke, bljeskovi ili oblici u vidnom polju, pogrešna procjena veličine predmeta, halucinacije. Javlja se u oko 25 % posto pacijenata s migrenom, a duljina trajanja varira (oko 1 sat).

Primarne glavobolje, za razliku od sekundarnih, nemaju pozadinski patološki uzrok poput bolesti ili ozljede (sinusitis, moždani udar, traumatska ozljeda i dr.). Uz migrene najčešća su primarna vrsta tenzijske glavobolje: tupi, obostrani, blagi do umjereni bolovi uz osjećaj napetosti i pritiska u području čela, vrata i ramena. Njih slijede rjeđe – klaster i autonomne trigeminalne glavobolje.

Upotreba Vistabela zabilježena je i u navedenim primarnim glavoboljama kada druge terapijske metode ne daju željene rezultate, no o njenoj učinkovitosti potrebna su dodatna istraživanja.

VIstabel za glavobolje

Kako Vistabel djeluje protiv migrene?

Mehanizam nastanka migrenske glavobolje do sada nije potpuno razjašnjen. Pretpostavlja se da je njezin izvor u trigeminovaskularnom sustavu sačinjenom od neurona koji inerviraju moždane ovojnice i velike krvne žile koje su dio toga sustava. Stimulacijom tih neurona impulsi se šalju preko moždanog debla sve do talamusa – centra za bol u velikom mozgu – te na kraju do područja za interpretaciju boli u moždanoj kori. U prijenosu impulsa važnu ulogu imaju neurotransmiteri neuropeptidi: peptid povezan s kalcitoninskim genom (CGRP) i tvar P. Vistabel djeluje protiv migrene tako što blokira otpuštanje neuropeptida iz živčanih završetaka te tako ometa put impulsa koji u svojem krajnjem odredištu dovode do osjećaja bola.

Kada zatražiti stručnu pomoć za glavobolje?

Prema istraživanjima otprilike svaki drugi čovjek osjeti glavobolju s vremena na vrijeme. Prema svojoj učestalosti glavobolje dijelimo na

  • epizodične – javljaju se manje od 15 dana u mjesecu
  • kronične – javljaju se 15 ili više danas u mjesecu najmanje 3 uzastopna mjeseca.

Dok se epizodične obično uspješno rješavaju uzimanjem analgetika, u slučaju kroničnih glavobolja oni nisu optimalno rješenje. Štoviše, stalna konzumacija lijekova protiv bolova može djelovati kontraproduktivno, odnosno dovesti do glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova.

Kronična glavobolja, napose migrena kao jedna njezina vrsta, može značajno narušiti kvalitetu života: uzrokovati nemogućnost obavljanja svakodnevnih obveza, učestalo izostajanje s posla ili slabiju učinkovitost u radu te izbjegavanje društvenih aktivnosti.

Navedeno je jasna indikacija za traženje stručne pomoći neurologa, no ona se preporuča i u slučaju ponavljajućih epizodičnih glavobolja, koje su također uzrok česte konzumacije analgetika.

Liječenje glavobolje

Liječenje glavobolje primarno se oslanja na farmakoterapijske metode – primjenu raznih vrsta oralnih lijekova od kojih su neki namijenjeni za akutno (kada već nastupi glavobolja), a neki za profilaktičko liječenje (za smanjenje učestalosti i intenziteta simptoma) koje zahtijeva svakodnevnu primjenu. U lijekove za akutno liječenje ubrajaju se jednostavni analgetici i njihove kombinacije (NSAID, paracetamol, acetilsalicilna kiselina), triptani i ergotamini te antiemetici, a za profilaksu se koriste lijekovi iz skupine beta blokatora, blokatora kalcijskih kanala, antidepresiva, antiepileptika i onih za povišeni krvni tlak.

Uz to se nastoji informirati pacijenta kako izbjeći tzv. okidače migrenskih napadaja, kao što su stres, hormonalne promjene u žena, nedostatak sna, neredoviti obroci, alkohol i dr.

Upotreba Vistabela spada u profilaktičko liječenje migrene, što znači da se koristi za prevenciju napadaja migrene. U kliničkim istraživanjima zabilježena je vrlo dobra podnošljivost (bolja nego pri oralnoj terapiji), dugotrajan učinak te sigurnost ove metode, a što je najvažnije – smanjen ukupan broj dana pojave migrene i blaži simptomi kada nastupi.

Opće indikacije za liječenje migrene Vistabelom jesu:

  • nezadovoljavajući učinci oralne terapije
  • kontraindikacije za oralnu terapiju

Kao i terapija lijekovima, VIstabel je namijenjen za simptomatološko liječenje migrene, kako bi se smanjila učestalost simptoma te povećala kvaliteta života. Odabir optimalne terapijske metode ovisi o vrsti primarne glavobolje te zdravstvenom stanju pacijenta. Ako vam česta ili svakodnevna glavobolja ometa normalno funkcioniranje te olakšanje tražite u lijekovima protiv bolova, savjetujemo da ne odgađate posjet liječniku, koji vam može pomoći u sigurnom i učinkovitom pronalasku rješenja.

Za konzultacije s našim specijalistom neurologom kontaktirajte nas telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila: info@sinteza.hr za rezervaciju vašeg termina. Za direktnu narudžbu kliknite na link.

Dr.sc. Antonela-Bazina-Martinovic-specijalist-neurolog-subspecijalist-intezivne-medicine.jpg
Dr.sc. Antonela Bazina Martinović, dr.med.specijalist neurolog, subspecijalist intenzivne medicine
Ostale objave autora

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas