Poliklinika Sinteza
ažurirano 13.06.2023.

Ah, to zujanje u ušima!

Jeste li se ikada susreli sa situacijom da vam šumi u uhu, osjećate postepeno slabljenje sluha, ali nemate apsolutno nikakav bol? Ako je vaš odgovor DA, zapitajte se imate li možda otosklerozu, bolest mlađe i srednje dobi, koju karakterizira postepeno progresivno slabljenje sluha, prvo na jednom, a nakon nekoliko godina često i na drugom uhu. Nasljedni faktor za ovu bolest moguć je, no točan uzrok još nije poznat znanosti. Posljedica otoskleroze može biti nagluhost, koja je najprije provodnog, a nakon toga i mješovitog tipa, te može dostići stepen potpune gluhoće. U kliničkoj praksi otoskleroza se dvostruko češće susreće kod žena nego kod muškaraca, ali to ne odražava stvarni omjer među spolovima. Dugo se smatralo da trudnoća dodatno pogoršava gubitak sluha, ali novija istraživanja ne podržavaju ovo vjerovanje.

Kako ispitati i doznati bolujete li od otoskleroze?

Odluci o operaciji otoskleroze prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom doktor će pacijentu objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuka liječnika ovisi o rezultatu ispitivanja sluha. Stapedotomija kod otoskleroze se prema dogovoru izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju.

Dijagnoza otoskleroze vrlo je jednostavna i postavlja se otološkim pregledom, ispitivanjem sluha. To uključuje audiometriju, timpanometriju, kohleostapedijalne reflekse. Audiometrija se vrši u tihoj komori koja je akustički izolirana, kako bi eliminirala jake zvukove iz okoline. Radi se o testu ispitivanja sluha pomoću čistih tonova različitih frekvencija, zasebno za lijevo i desno uho. Rezultat se ucrtava u audiogram – tonalni audiogram, govorni audiogram ili krivulja sluha.

Timpanometrija dodatno je ispitivanje podatljivosti bubnjića. Vrši se na način tako što se mala sonda stavlja u zvukovod, a timpanometar mjeri tlak zraka u srednjem uhu i pokretljivost slušnih košćica. Ovaj način mjerenja sluha osobito je važan kod male djece u dijagnosticiranju seroznog otitisa – tekućine u srednjem uhu – i negativnih tlakova zbog povećanog trećeg krajnika, a koji dovode do nagluhosti u djece.

Mjerenje stapesnog refleksa

Ovim postupkom mjeri se kontrakcija mišića stapediusa na zvukove jakog intenziteta. Kada se mišić stapedius aktivira, lanac slušnih košćica zateže se i rezultira reduciranim prijenosom zvukova – od bubnjića do unutarnjeg uha. Na taj način stapedius ima zadaću zaštititi unutarnje uho od jakih zvukova. Kod bolesti zvane otoskleroza stapesni refleksi ne mogu se izazvati, zbog koštane fiksacije pločice stremena otosklerotičnim žarištima u kosti.

Liječenje otoskleroze

Blaga otoskleroza može se tretirati korištenjem namjenskih slušnih aparata koji pojačavaju zvuk, no u većini slučajeva potreban je operativni zahvat. U poliklinici Sinteza nudi se metoda operacija otoskleroze – stapedotomija, kod koje se dio blokiranog stremena nadomješta mikroprotezom, koja ponovno uspostavlja prijenosni mehanizam za provođenje zvučnih valova iz srednjeg u unutrašnje uho.

Profesor Mislav Gjurić u poliklinici Sinteza, prvi i jedini u Hrvatskoj, rutinski koristi laser kod operacije otoskleroze i aktivno prati razvoj tehnologije u području mikroproteza, koristeći najsuvremenije proteze od nitinola i titana, po čemu smo jedini u Jugoistočnoj Europi. Proteza je toliko mala, svega 0.4 mm, da je jedva vidljiva oku

Operacija je učinkovita u 90% slučajeva pod uvjetom da se radi na vrijeme (u početnoj fazi bolesti) i najsuvremenijom tehnikom, što znači laserskom tehnologijom i kvalitetnim mikroprotezama.

Postoperativni tijek

Nakon operacije na uho se postavlja zaštita od flastera u trajanju od tjedan dana. U prvih 48h preporuča se mirovanje u krevetu, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon dva tjedna ovisno o individualnoj situaciji. Veću fizičku aktivnost valja izbjegavati u naredna dva mjeseca. Pacijenti s boravkom izvan Zagreba mogu uz pratnju putovati kući dva dana nakon operacije, a sljedeća je kontrola predviđena nakon 7 dana. Prvo ispitivanje sluha vrši se 2 mjeseca nakon operacije.

Ako muku mučite s ovim problemom, javite nam s povjerenjem telefonski na broj +385 (1) 5005970 ili +385 (91) 4545970 ili nam pišite na mail: info@poliklinika-sinteza.hr. Više naših usluga provjerite na web adresi, a ne zaboravite pratiti i naše društvene mreže: Instagram i Facebook, gdje svakodnevno donosimo niz zanimljivosti iz domene otorinolaringologije, estetske kirurgije i medicine te ginekologije.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 5005 970 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas